Foto: TT

Storfavoriten knäcktes på spektakulär Giroetapp

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens explosiva etapp i Giro d'Italia hade en tydlig förlorare: storfavoriten Vincenzo Nibali. Stor vinnare blev däremot Steven Kruijswijk, som kommer allt närmare att ta hem den första Girosegern någonsin till Nederländerna.

2013 års totalvinnare, hemmaåkaren Vincenzo Nibali, hade redan tappat tid i helgens tuffa etapper och låg tvåa. På dagens 16:e sträcka – 132 kilometer från Bressanone till Andalo till med tre hårda klättringar – var han tvungen att attackera för att komma ifatt den unge holländaren. Och han försökte. Men formen finns inte där för italienaren, och han halkade istället längre efter på en etapp som sprakade av kamp mellan favoriterna.

Drog ifrån konkurrenterna

28-årige totalledaren Kruijswijk försvarade med bravur den rosa ledartröjan, och drog även ifrån trean inför etappen, Esteban Chaves. Colombianen är nu ny totaltvåa, tre minuter bakom Kruijswijk med fem etapper kvar.

Holländaren utmanade till och med 36-årige veteranen Alejandro Valverde om etappsegern, men spanjoren slog honom i spurten och tog sin första seger någonsin i Girot. Han är nu totaltrea, 03.23 efter Kruijswijk.

”Perfekt situation”

– Det är en perfekt situation för den rosa tröjan. Men jag ville ge laget en seger. En vinnare som Valverde är väldigt svår att slå i en spurt – till syvende och sist är jag nöjd. Det var en kort etapp, men ingen väntade att det skulle vara så hårt, säger Kruijswijk i en tv-intervju efteråt.

Svenske Tobias Ludvigsson rullade in tillsammans med större delen av klungan 17 minuter efter täten.

Totalställning efter etapp 16

1. Steven Kruijswijk (NED) Team LottoNl-Jumbo 63:40:10

2. Esteban Chaves (COL) Orica-Greenedge 0:03:00

3. Alejandro Valverde (SPA) Movistar Team 0:03:23

4. Vincenzo Nibali (ITA) Astana Pro Team 0:04:43

5. Ilnur Zakarin (RUS) Team Katjusja 0:04:50

6. Rafal Majka (POL) Tinkoff Team 0:05:34

7. Bob Jungels (LUX) Etixx – Quick-Step 0:07:57

8. Andrey Amador (CRC) Movistar Team 0:06:53

9. Domenico Pozzovivo (ITA) AG2R La Mondiale 0:10:05

10. Kanstantsin Sivtsov (BLR) Dimension Data 0:11:03

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.