Foto: TT

Isinbajeva ska övervaka rysk antidopning

Uppdaterad
Publicerad

Jelena Isinbajeva har varit en av Wadas skarpaste kritiker. Nu blir hon den som ska leda övervakningen av Rysslands antidopningsbyrå. En utnämning som Wada protesterar mot.

fredag presenterar Wada den andra delen av sin utredning kring misstankarna om rysk statsunderstödd dopning. Den första delen kom för ett år sedan, och Wada stängde då av den ryska dopningsbyrån Rusada på grund av uppgifter om grov korruption.

Medlem från regeringen

Nu har ett övervakningsråd på tio personer utsetts, som ska kontrollera Rusada. Rådet ska ledas av den förra stavhoppsstjärnan Isinbajeva, som tidigare har sagt att Wada inte har några bevis för anklagelserna mot landet. Hon avslutade sin karriär efter att ryska friidrottare stoppades från att tävla och inte kunde delta i sommarens OS.

En annan av ledamöterna i rådet är Vadim Bajramov från idrottsdepartementet, trots att den ryska regeringen har försäkrat att kopplingarna mellan departementet och Rusada ska brytas.

Wada protesterar

Wada är inte sena att reagera på utnämningen av rådet, och säger i ett uttalande att byrån hade ”förväntat sig att bli konsulterad angående viktiga frågor som rådets uppgifter och byråns uppbyggnad innan personer offentligt utses till dessa roller”.

Isinbajeva valdes nyligen in i den internationella olympiska kommittén, och kan på fredagen, samma dag som del två av Wadas Rysslandsrapport kommer, väljas till ordförande för det ryska friidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.