Foto: Bildbyrån

Dopningsrapport kastar misstankar över toppfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya dopningsfarhågor – den här gången kring europeisk toppfotboll. En studie visar på höga testosteronvärden hos 7,7 procent av undersökta spelare, rapporterar Sunday Times och tyska ARD.

I sommar har den tyska tv-kanalen och den brittiska tidningen rapporterat om blodvärden inom friidrotten som de menar tyder på utbredd dopning. Nu avslöjar samma medier innehållet i en rapport beställd av Uefa, som visar på en högre andel anmärkningsvärda testosteronvärden än förväntat.

Uefa själva menar dock att studien inte visar på ”några vetenskapliga bevis” för potentiell dopning i fotbollen.

Spelare i Champions League

ARD och Sunday Times har sett studien, som har utförts av 12 antidopningslaboratorier och där över 4 000 prover från ungefär 900 spelare har tagits, framförallt mellan 2008 och 2013. Det är framförallt spelare i klubbar som spelar Champions League och Europa League som har testats, och det har skett anonymt. Ingen kan alltså fällas för eventuella regelbrott.

68 spelare hade prover som visade på anmärkningsvärt höga nivåer av testosteron. Det är 7,7 procent av de testade, att jämföra med de 1,3 procent som funnits i äldre studier.

Det är möjligt att ha naturligt höga testosteronvärden, men det kan också uppnås med dopning.

”Dopning extremt ovanligt”

Men Uefa menar att deras antidopningsprogram med 2 000 tester om året ”bevisar att dopning i fotboll är extremt ovanligt”.

”Studien visar helt enkelt att det skulle vara önskvärt att införa ett biologiskt pass för steroider i fotbollen för att kunna ge ytterligare möjligheter att analysera fall av onormala testresultat”, skriver Uefa i ett utlåtande till Reuters.

ARD:s program sänds på söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.