Bronsglädje i Sverige

Sverige besegrade Montenegro i bronsmatchen med 25–23. Och svenska damhandbollslandslaget tog sin andra medalj någonsin i de europeiska mästerskapen.

Sverige tog brons i handbolls-EM. I medaljmatchen blev Johanna Bundsen och Isabelle Gulldén blågults stora matchvinnare. Målvakten Bundsen var strålande mellan stolparna och radade upp räddningar.

– Hon var helt fantastisk, säger SVT-experten Magnus Grahn.

Handbolls-EM 2014

– Det är magiskt, jag bara njuter. Det är helt sjukt, säger Bundsen till SVT Sport.

Mästerskapets mest värdefulla spelare

Gulldén, som tidigare i dag blev utsedd till mästerskapets MVP (mest värdefulla spelare), visade varför hon fick utmärkelsen. Sju mål, säkerheten själv från straffpunkten och en enorm blick för spelet. Gulldén missade inte en enda straff i EM och vinner skytteligan.

Tolv minuter in i matchen fick den svenska stjärnan Linnea Torstenson rött kört. Och Sverige låg under i hela första halvlek, 12–11 till Montenegro när lagen gick in i halvtidsvila.

– Vi började knackigt och missade många lägen, säger Gulldén.

Vändning i andra halvlek

Men svenskorna fick en drömstart i andra trettian – tre raka mål och plötsligt var de i ledning. Och de behöll övertaget, mycket tack vare målvakten Bundsen som stod för flera avgörande räddningar i slutet. Den sista, med drygt en 30 sekunder kvar av matchen vid ställningen 25–23, var en snygg straffräddning.

– Vi spelade bra försvarsspel i andra halvlek. Att få till sådana räddningar i de situationerna, det är fantastiskt. Alltså hennes match är underbar, säger Gulldén till SVT Sport.

”Det känns som guld”

Saken var klar – och före slutsignalen kunde svenskorna börja fira.

– Det känns som guld, säger Gulldén.

SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn hyllar Gulldén och Bundsen efter EM-bronset.

– Det är en väldigt fin genomförd andra halvlek av Sverige. Johanna Bundsen gör sin absolut bästa match i den viktigaste. Och så underbart att se glädjen som laget visade. Isabelle Gulldén är en världsspelare och leder Sverige till det här.

Sverige-Montenegro 25–23 (11–12)

Sverige: Isabelle Gulldén 7 (3), Ida Odén 6, Jenny Alm 4, Nathalie Hagman 2, Anna-Maria Johansson 2, Hanna Fogelström, Linnea Torstenson, Jessica Helleberg, Sabina Jacobsen.

Montenegro: Katarina Bulatovic 8 (3), Jovanka Radicevic 4, Marija Jovanovic 4, Milena Knezevic 3, Majda Mehmedovic 2, Biljana Pavicevic, Suzana Lazovic.

Publik: 5 500.