Jobbade med Armstrong – får kritik av experten

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag Granskning reportage om onormala blodvärden kommer nu kritik mot internationella skidförbundets antidopningsexpert Rasmus Damsgaard, som tidigare jobbat åt bland annat Lance Armstrong.   

– Jag är djupt oenig med honom, säger professor och antidopningexpert Bengt Saltin.

Damsgaard jobbade tidigare med antidopning i cykelstallet Astana – där Lance Armstrong körde. Armstrong deklarerade under 2008 att han skulle ha ett oberoende testprogram för att bevisa sin oskuld, inför Tour de France 2009.

Men Armstrong svängde, och i februari 2009 kom i stället nyheten att det blev Damsgaard som skulle sköta testerna – stallets egna antidopningexpert.

Höga blodvärden inom längdskidor

Damsgaard har tidigare uttalat sig om Armstrong, och sagt att cyklisten troligtvis inte var dopad 2009, efter utspel från amerikanska antidopningsbyrån USADA och dopningexperterna Michael Ashenden och Robin Parisotto.

– Det är inte omöjligt att det genomförts en blodtransfusion, men man måste veta när proven är tagna och jag tror jag vet lite mer om det än vad Robin Parisotto gör, sa Damsgaard till sporten.dk.

Kritiseras av Saltin

I Uppdrag Granskning kritiserade Damsgaard inte mätinstrumenten som användes vid testerna men efteråt hade han ändrat sig.      

I reportaget redovisades blodvärden hos längdåkare från en världscuptävling i Lahtis 1997, och flera av värdena var onormalt höga.

– Jag är djupt oenig med honom om kritiken. Det förekommer naturligtvis att det görs fel, men att säga att det är ett systematiskt fel med en så enkel typ av mätning, det har jag aldrig upplevt, säger professor Bengt Saltin.

SVT Sport har sökt Rasmus Damsgaard utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet