En 17-åring attackerade Östersunds målvakt Aly Keita i augusti i år. Foto: Mikael Fritzon/TT

17-åringen misstänks ha koppling till matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis har under många år framgångsrikt bekämpat matchfixning. Bara några timmar efter att en 17-åring attackerat Östersunds målvakt Aly Keita fick en av deras mest erfarna utredare tips om att det handlade om en uppgjord match. Men i Sverige utreddes den misstanken aldrig ordentligt.

Den tyske kommissarien Michael Bahrs har ägnat de senaste sju åren åt jakten på matchfixare. Den har varit framgångsrik. Totalt har Bahrs och hans kolleger hittat bevis för 250 riggade matcher i världen. Han berättar att de åtal man väckt gett fängelsedomar på 70 år. Det är också Bochumpolisen som försett svenska kollegor med tipset om den 33-årige svensk som misstänks vara kontaktman för ett internationellt nätverk av matchfixare. Om detta kunde DN och Uppdrag granskning berätta tidigare i veckan.

Det är inte det enda tipset som rör Sverige som Michael Bahrs fått genom sina kontakter med matchfixare.

UG – Matchfixning

Fick samtal samma kväll

Bara timmarna efter att en 17-åring från Södertälje i höstas rusat in på Stadsparksvallen i Jönköping och attackerat Östersunds målvakt Aly Keita i det allsvenska mötet med Jönköping Södra hörde en av Bahrs informatörer av sig.

– Han sade att det handlade om matchfixning, säger Bahrs och berättar att tipsaren kunde ge detaljer som att det var personer tillhörande en viss gruppering låg bakom. Bars fick även namnet på 17-åringen av tipsaren.

I media spekulerade matchfixningsexperter om att 17-åringen, som idag är 18 år gammal, agerade på uppdrag av matchfixare. Svenska Spel startade även en utredning kring dessa misstankar.

Dömdes till ungdomsvård

Men i tingsrätten dömdes 17-åringen för misshandel och falskt larm. Påföljden blev ungdomsvård.

Punkten om falskt larm handlar om att 17-åringen i samband med att han fördes bort från Stadsparksvallen uppgav att han placerat två väskor med sprängmedel under läktarna. Läktarna genomsöktes av polis men ingen väska eller sprängmedel hittades.

Misstankarna om att matchen var fixad har inte varit föremål för någon förundersökning av de åklagare vid Riksenheten mot korruption som har hand om matchfixningsärenden i Sverige. Detta trots att 17-åringen i förhören hävdar han att han bad sin äldre bror att satsa 10 000 kronor på att det skulle bli mer än fyra mål i matchen. Sms-konversation mellan bröderna styrker att så är fallet, men storebrodern hävdar att han aldrig satsade pengarna utan bara låtsades ha gjort det inför sin bror. Några spelkvitton presenteras heller inte.

Pekar mot matchfixning

Michael Bahrs ser flera misstänkta omständigheter kring fallet som pekar mot matchfixning. Dels ifrågasätter han 17-åringens motiv för att göra en drygt 30 mil lång tågresa mellan Södertälje och Jönköping för att han skulle köpa en begagnad bil för 10 000 kronor. 17-åringen förklarar i förhören att han mitt under resan, innan han träffat säljaren, ångrade sig och beslutade sig för att inte genomföra köpet.

Inför resan skaffade han sig också en ny mobiltelefon. Storebrodern har tidigare straffats för ett grovt våldsbrott och pekas i brottsutredningsmaterialet ut som kopplad till ett kriminellt nätverk.

Michael Bahrs säger sig inte vilja kritisera svenska kollegor, men när han blir upplyst om att storebrodern figurerar i samma kretsar som den 33-åring han tipsat svensk polis om och som kan misstänkas tillhöra en internationell matchfixarliga blir han än mer övertygad om att fallet borde granskas närmare.

Utreder matchfixning på samma sätt som mord

Han betonar att man när man utreder matchfixning inte bara kan titta på resultatet i en match eller olika situationer under den.

– Man måste undersöka bakomliggande faktorer och de personer som är inblandade.

– Vi utreder matchfixning på samma sätt som vi utreder mordfall, säger Bahrs, som betonar att matchfixning i hög utsträckning är en del av den organiserade brottsligheten och att den därför också måste bekämpas på detta sätt.

Han förklarar att en anledning till att tysk polis varit framgångsrik är att matchfixare i utbyte mot strafflindring berättat vad de vet och bidragit med tips.

– De kan komma mitt i natten, till exempel från Singapore. Det är inte länge sedan jag fick ett tips i förväg om hur en tennismatch skulle sluta, som visade sig stämma, säger Michael Bahrs, som betraktar tipset kring överfallet i Jönköping som trovärdigt.

Kontaktade utredarna i Jönköping

Enligt uppgift till Uppdrag granskning och Dagens Nyheter har en utredare vid polisens underrättelsetjänst kontaktat kollegor i Jönköping i ärendet kring 17-åringen, men några ytterligare brottsmisstankar har inte presenterats för åklagarna vid Riksenheten mot korruption.

Kammaråklagare Johan Lindmark säger att man inte är en allmänt granskande utan en brottsutredande myndighet. Han förklarar att mutbrott och olaga tvång är de brottsrubriceringar som kommer ifråga när det gäller matchfixning.

Uno Karlsson var den advokat som försvarade 17-åringen i tingsrätten:

– Min klient säger att han hade lagt ett eget spel på matchen. I besvikelse över att det inte gick hem, agerande han som han gjorde, säger han.

Våra uppgifter från tysk polis gör gällande att brottet borde utretts som matchfixning?

– Det är uppgifter som jag inte kan kommentera, säger 17-åringens försvarare, Uno Karlsson.

Karlsson känner inte till om det fördes några diskussioner om att andra åklagare, experter på matchfixning, var intresserade av ärendet eller ville ta över det.

”Ett globalt problem”

Michael Bahrs säger sig vara villig att bistå svenska myndigheter igen.

– Matchfixning är ett globalt problem. Vi kommer aldrig att kunna utrota problemet, men däremot begränsa det. Enda möjligheten för om vi ska bli framgångsrika är att alla länder samarbetar, säger Bahrs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet