Foto: Bildbyrån

Ajdarevic: ”Då kan allting hända”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon premiärspelar U21-landslaget i OS mot Colombia. Sveriges lagkapten Astrid Ajdarevic har höga förhoppningar på sig själv och laget. ”Om inte alla här tänker att vi ska gå så långt som möjligt, och då menar jag att spela final och vinna skiten, så är det ingen idé att komma hit. Då kan vi lika gärna stanna kvar i allsvenskan och spela”, säger han.

Det märks tydligt att Örebrospelaren Astrit Ajdarevic njuter just nu. Av fotbollen, av livet, av att vara blågul lagkapten i OS.

I morgon är det premiär mot Colombia.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Vi har satt som mål att gå vidare från gruppen. Sedan kan allting hända. Men om inte alla här tänker att vi ska gå så långt som möjligt, och då menar jag att spela final och vinna skiten, så är det ingen idé att komma hit. Då kan vi lika gärna stanna kvar i allsvenskan och spela.

– De är väldigt fysiska och löpstarka och har några spelare som är riktigt duktiga tekniskt. Men de är väldigt markeringsinriktade i försvaret, och det ska vi försöka utnyttja så mycket som möjligt.

”Väldigt mycket stolthet”

Forwarden bär den svenska lagkaptensbindeln i turneringen.

– Det är en ära, jag känner väldigt mycket stolthet. Men jag behöver hjälp av alla andra också. De som var med och vann EM förra året är viktiga här, de vet vad som krävs för att vinna något. Jag är kapten, men jag var inte med i det där U21-gänget.

Vad gäller spel på planen är han flexibel, och är öppen för flera alternativ.

– Helst ligger jag lite bakom en anfallare, det ska jag inte sticka under stol med. Men det gick bra som ensam anfallare (i 2–3-genrepet) mot Sydkorea, där jag ändå fick göra två assist och vi spelade bra stundtals.

Känner livsglädje

Efter en tuff tid i belgiska Standard Liège trivs han desto bättre nu med fotbollslivet när ett nytt kapitel i karriären skrivs i Brasilien.

– Fotboll är fortfarande allting för mig, men jag tar det inte lika seriöst. Har man roligt på planen kommer man längst, och jag har haft roligt nu i ett och ett halvt år i Örebro. Det är därför jag har presterat som jag har gjort, jag har en livsglädje både på och utanför planen.

Astrit Ajdarevic

Född: 17 april 1990 i Pristina, Kosovo.

Position: Mittfältare eller anfallare.

Klubb: Örebro SK.

Tidigare klubbar: Rinia IF, Falkenbergs FF, Liverpool, Leicester, Hereford, IFK Norrköping, Standard Liège, Charlton, Helsingborgs IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet