Kieran Gibbs Arsenal har det tungt i Champions League. Foto: TT Nyhetsbyrån

Arsenals Champions League-svit på väg att brytas

Uppdaterad
Publicerad

13 raka år med Champions League-slutspel kanske fick räcka.

Nu tyder mycket på att Arsenal inte tar sig vidare i år.

Efter 1–5 mot Bayern München är de näst sist i gruppen.

En 13 år lång svit är på väg att brytas. Arsenal förlorade med hela 1–5 borta mot Bayern München, och är därmed på väg att missa Champions League-slutspel för första gången sedan 2002/03. Då spelades dock Champions League med två gruppspel, och slutspelet inleddes med kvartsfinaler i stället för åttondelsfinaler som nu. Arsenal gick då till det andra gruppspelet.

Förlusten i kväll hade faktiskt kunnat bli ännu större, då Petr Cech i Arsenals mål stod för några kvalificerade ingripanden. Bayern var överlägset och stod för flera riktigt snygga mål.   

– De snabba målen hjälpte dem, säger Arsenals tyske försvarare Per Mertesacke enligt bild.de, och syftar på att Robert Lewandowski gjorde 1–0 redan efter tio minuter, och att Thomas Müller ökade på till 2–0 knappa kvarten senare.

Sex poäng till Olympiakos

I och med förlusten är Arsenal näst sist i grippen, med två matcher kvar att spela. De har sex poäng upp till Olympiakos, som om de möter på bortaplan i den sista omgången. Olympiakos gjorde 2–1 på tilläggstid mot Dinamo Zagreb.

– Man måste gratulera Bayern, de var klart mycket bättre. Men vi var väldigt dåliga, framför allt försvarsmässigt. Vår försvarsinsats var väldigt, väldigt dålig. Och det är inte tillräckligt bra mot ett lag med deras kvalitet, säger Arsenals manager Arsene Wenger till Viasat Fotboll.

”Stort sett perfekt”

Bayern München är nu klart för slutspel.

– Det var en i stort sett perfekt kväll. Vi spelade bra fotboll och lyckades slå Arsenal, som är ett topplag i Premier League, övertygande, säger Thomas Müller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.