Berisha gjorde historiskt mål för Kosovo

Bara några timmar innan avsparken mot Finland fick Valon Berisha klartecken från Fifa.

Timmen in i matchen satte han 1–1 på straff i den historiska matchen för den nya fotbollsnationen Kosovo.

”Det var min dröm att göra mål. Det är ett historiskt mål”, säger Berisha.

Valon Berisha är född i Malmö, har gjort 20 landskamper för Norge och fick bara några timmar innan avsparken i VM-kvalet mellan Finland och Kosovo klartecken av Fifa att spela för Kosovo.

60 minuter in i nationens första tävlingsmatch sköt han in det historiska målet som innebar 1–1 mot Finland på bortaplan.

– Kosovo förtjänade att vinna, men jag är glad eftersom min familj bad mig att bli den förste att göra mål för Kosovo, säger Berisha.

”Total katastrof från Fifa”

Normalt kan man inte byta nationalitet om man redan har spelat i ett landslag. Men eftersom Kosovo är nyinvalt i Fifa har undantag getts – men besluten har dragit ut på tiden.

Berisha var långt ifrån den enda spelaren att få sent besked från Fifa. Ytterligare en handfull, däribland målvakten Samir Ujkani, fick klartecken tidigare samma dag.

Finlands förbundskapten Hasse Backe var inte nöjd med hur Internationella fotbollsförbundet skött hanteringen av Kosovo.

– Det är en total katastrof från Fifa, sade han till The Guardian inför matchen.

Hård straff i krysset

I matchen, som även var Backes första tävlingsmatch med Finland, var det finländarna som började bäst. Paulus Arajuuri gav också hemmalaget ledningen efter knappt tjugo minuter, på en av alla chanser som skapades men så ofta sumpades.

I den andra halvleken skapade Kosovo betydligt fler lägen, men det var inte förrän chansen skulle komma från elvameterspunkten som utdelningen kom.

Valon Berisha slog straffen hårt upp i krysset – ett historiskt mål för 23-åringen som till vardags spelar i Red Bull Salzburg.

1–1 stod sig och Kosovo har därmed tagit sin första poäng i sin första tävlingsmatch.