Bournemouth-jubel efter ett mål mot Bolton. Foto: Bildbyrån

Bournemouth skrev Premier League-historia

Uppdaterad
Publicerad

Det var tidernas feststämning på the Goldsands när Bournemouth slog Bolton med 3-0 och i praktiken säkrade en plats i Premier League nästa säsong. Det är första gången som den 125-åriga klubben ska spela i den högsta ligan i England.

Laget är tre poäng och 19 mål före Middlesbrough med en match kvar.

När domaren lagt till de tre tilläggsminuterna stormades planen. Trots att bara 10 070, säkerhetszoner drog ner siffran som ofta varit över 11 000, var på plats skapades en stämning utöver det vanliga. Sången hördes under hela denna galna kväll och fansen, många av dem tårögda, ville aldrig lämna planen. Den mest populära ramsan var ”Vi går upp”.

– Det här är bortom mina vildaste drömmar. Jag trodde aldrig att den här dagens skulle komma, säger den förre Bournemouth-tränaren Harry Redknapp, som bor kvar i området, till BBC.

Spelade i fjärdedivisionen för fem år sedan

Marc Pugh och Matt Ritchie såg till att Bournemouth ledde med 2-0 i paus. Då spelade det ingen roll att Yann Kermorgant brände straffen i 70:e minuten som Bournemouth fick sedan Boltonförsvararen Dorian Dervite blivit frilägesutvisad. Med en man mer gjorde Callum Wilson 3-0, hans 20:e mål för säsongen – med det är han klubbens bäste målskytt. Han hade även chansen att göra ett till på tilläggstid men hans skott fräste till i ribbans överkant.

Anfallsglada ”Cherries” är en engelsk version av Åshöjdens BK. Så sent som 2010 spelade de i fjärdedivisionen. Efter bara två säsonger i andraligan kommer, Bournemouth, den lilla fattiga klubben på den engelska sydkusten som nu har rysk ägare som var på plats, att ta klivet upp i högsta serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.