Svart rök över bortaklacken på Borås Arena. Foto: Bildbyrån

Delegaten: Otvivelaktigt rätt att spela klart

Uppdaterad
Publicerad

”Det var otvivelaktigt rätt beslut att spela klart matchen”, det säger matchdelegaten Ola Andertoft till SVT Sport efter skandalscenerna mellan Elfsborg och AIK där flera flaggor fattade eld och sex personer brännskadades lindrigt.

Matchdelegaten Andertoft har en rejäl uppgift idag. Han skall skriva den matchrapport som ligger till grund för om riksombudet skall anmäla matchen till disciplinnämnden, den instans som kan utdöma straff.

– Ibland går rapporten fort, idag blir det så klart mycket mer omfattande med tanke på flera incidenter och att det både fattade eld och vi fick personskador på läktarna. Min rapport går till riksombudet men jag är övertygad om att detta blir ett fall för disciplinnämnden, säger Andertoft till SVT Sport.

Trots att skandalscenerna ägde rum på AIK:s bortasektioner så är Elfsborg som hemmalag ansvariga för arrangemanget och det är inte uteslutet att Elfsborg kan straffas om man bedöms ha misskött säkerhetsarbetet. När det gäller de skadade personerna så är det lugnande besked.

– Samtliga sex personskador var av lindrigare art. De fick rök- eller brännskador men ingen behövde uppsöka sjukhus, säger Andertoft.

Frågor har ställts om det var rätt att avsluta matchen trots att det de facto brann på läktarna. Men där är delegaten helt klar på sin sak.

– Det var otvivelaktigt rätt beslut att spela klart matchen. Risken hade varit mycket större om det brutits, då hade det kunnat bli upplopp. Röken skingrades även ganska snabbt. Det var absolut rätt att spela klart, säger Andertoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.