Foto: TT Nyhetsbyrån

”Känns verkligen som en nödlösning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Slovenien i kväll i den näst sista matchen före EM. Man gör det med en startelva som saknar flera viktiga pjäser, däribland Zlatan Ibrahimovic.

– Det är väldigt speciellt i och med att vi inte har hela truppen till förfogande, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om läget i landslaget inför Slovenienmatchen.

Till vänster i backlinjen kommer mittfältaren Jimmy Durmaz att starta då Martin Olsson vilas, och på topp spelar John Guidetti ihop med Isaac Kiese Thelin, som inte ens är med i Sveriges EM-trupp.

Fotbolls-EM

”Känns verkligen som en nödlösning”

– Det känns verkligen som en nödlösning att spela Durmaz som vänsterback. Jag kan aldrig tänka mig att han skulle göra det i en viktig match. Och att en Thelin spelar från start är konstigt, säger Nannskog.

– Men det har ju blivit så här för att ligorna är i gång och vi inte har hela truppen. Det är märkligt och konstigt att det blivit så, fortsätter han.

Ett par timmar före avspark meddelade Erik Hamrén att han har gjort en ändring i startelvan. Oscar Hiljemark går in på mittfältet i stället för Kim Källström, som börjar på bänken. Det uppger Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Inför matchen talade flera av de spelare som inte ingår i kvällens startelva om lagandan från playoffmatcherna mot Danmark som en viktig faktor.

Lewicki på bättringsvägen

– Det är laget före jaget, och det är så det ska vara. Det såg vi inte minst i U21-EM förra året, att det tog oss hela vägen. Jag tyckte man såg i Danmarksmatcherna att det var samma anda där också. Den finns här också. Jag tror det är det som ska ta oss långt i EM, säger FCK-spelaren Ludwig Augustinsson.

Oscar Lewicki har inte kunnat spela de två senaste matcherna med Malmö, och startar inte i kväll. Men han säger till SVT Sport att ljumsken som han har haft problem med är på bättringsvägen, och han ska kunna spela nästa genrepsmatch mot Wales.

– Jag tror att jag kommer att kunna spela. Det är ingen oro utan jag är väldigt hoppfull, säger MFF:aren.

Se hela intervjun med Nannskog i spelaren ovan, samt intervjuer med Ludwig Augustinsson, Erik Johansson, Emir Kujovic och Oscar Lewicki.

Startelvan mot Slovenien

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Jimmy Durmaz – Sebastian Larsson, Pontus Wernblom, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg – Isaac Kiese Thelin, John Guidetti.

Fakta: Landslagets program

30 maj: Landskamp, Sverige–Slovenien (19.30, Swedbank Stadion, Malmö).

31 maj–4 juni: EM-läger (Båstad).

5 juni: Landskamp, Sverige–Wales (16.00, Friends Arena, Solna).

8 juni: Truppen reser till Frankrike och basen i Pornichet, där man stannar till dagen före EM-premiären.

EM-turneringen:

13 juni: Gruppspel, Irland–Sverige (18.00, Stade de France, Paris).

17 juni: Gruppspel, Italien–Sverige (15.00, Stadium Municipal, Toulouse).

22 juni: Gruppspel, Sverige–Belgien (21.00, Allianz Riviera, Nice).

25 juni–10 juli: Eventuell åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet