OS-hjälten Hedvig Lindahl vann Diamantbollen

Uppdaterad
Publicerad

I somras räddade hon Sverige flera gånger om i rafflande straffuppgörelser i OS. På måndagskvällen vann landslagsmålvakten Hedvig Lindahl Diamantbollen för andra året i rad. Men det var nära att hon stannade hemma från Rio, avslöjar hon.

– Det är många i laget som skulle ha kunnat vinna det här priset. Det är otroliga insatser vi gjorde i somras. Det krävs ett bra lag för att vara en bra målvakt, sade en rörd Lindahl i sitt tal.

Hon tackade också sin sambo.

– Tack till Sabine. Att låta mig åka iväg på OS. Trots Zikarisken och du är gravid.

Risken återkom hon till på presskonferensen efteråt.

”Inte lätt beslut”

– Jag trodde att jag skulle hålla mig från att bli känslosam, men när jag nämnde Sabine blev det lite mycket, sade hon.

– Det var faktiskt inte helt lätt. Det var inte ett helt lätt beslut att åka till Rio överhuvudtaget med all den här Zikahysterin som var då, och Sabine var gravid. Vi hade väldigt långa samtal med vår läkare om olika risker.

Men viljan att spela vann.

– Drömmen att bli bäst i världen, drömmen att stå högst på pallen, att visa vad man han inom sig. Det är det som gör att man vill åka. Sedan finns det andra värden i livet som betyder mer.

– Zlatan pratade i något tal om hans bror som har gått bort. Det finns saker i livet som smäller högre. Man har familj, och att riskera ett ofött barn i magen, det förstår ni att det var inte ett lätt beslut. Men tillslut så tyckte vi att riskerna var så minimala att vi vågade.

Räddade två straffar

Chelseaspelaren Lindahl var under många år ifrågasatt, men är nu en av Sveriges allra bästa spelare – den allra bästa de senaste två åren enligt Diamantbollenjuryn.

Hon var framförallt en av de främsta hjältarna när Sverige tog sig förbi både USA och Brasilien och ända till en historisk OS-final mot Tyskland. Både kvartsfinalen och semifinalen gick till straffar, och Lindahl var en gigant. I semin mot Brasilien räddade hon två straffar när Sverige tog sig till sin första OS-final någonsin.

Zlatan Ibrahimovic lämnade galan med sin elfte guldboll – här är alla kvällens pristagare.

Diamantbollenvinnarna på 2000-talet

2015: Hedvig Lindahl

2014: Lotta Schelin

2013: Lotta Schelin

2012: Lotta Schelin

2011: Lotta Schelin

2010: Therese Sjögran

2009: Caroline Seger

2008: Frida Östberg

2007: Therese Sjögran

2006: Lotta Schelin

2005: Hanna Marklund

2004: Kristin Bengtsson

2003: Victoria Svensson

2002: Hanna Ljungberg

2001: Malin Moström

2000: Tina Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.