Förbundet: ”Vi vill att fler kvinnor ska se fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

När Erik Hamrén fick frågor om Iran och situationen där hävisades det till Håkan Sjöstrand, generalsekreteraren på Svenska fotbollförbundet. ”Helt oförståeligt för oss att kvinnor inte får se på fotboll”, säger Sjöstrand.

Kritiken kring landskampen har gällt situationen i Iran rörande kvinnosyn och mänskliga rättigheter, där bland annat kvinnor inte tillåts gå på fotboll.

– Det är helt oförståeligt för oss att kvinnor inte får se på fotboll, vi vill ju att fler kvinnor ska se på fotboll, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Svenska fotbollförbundets beslut att välja Iran som motståndare har kritiserats hårt, men Sjöstrand menar att förbundet har fokuserat på vad matchen kan betyda i positiv bemärkelse.

– Bakgrunden till beslutet är att det finns många människor i Sverige med iransk bakgrund. Vi kommer även att ha ett utbyte med ett iranskt flicklandslag som en del i överenskommelsen med den här matchen, säger han.

– Det är ett beslut som föregåtts av ett antal överväganden, förhoppningsvis kan det leda till någonting positivt kommer frågan upp och diskuteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.