Forna U21-hjälten: ”Jag skulle vara Tibbling”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Sverige spelade en mästerskapsfinal var 1992. Två av nyckelspelarna då hette Niclas Alexandersson och Pascal Simpson. Men ingen av dem minns egentligen finalen.

De låg bakom matchens enda mål i finalreturen på Värendsvallen. Men efter att tidigare ha förlorat med 0–2 på bortaplan (totalt 1–2) mot Italien, fick Niclas Alexandersson, Pascal Simpson och Sverige nöja sig med silver i U21-EM 1992.

– Det var stort. Men det allra största var att slå ut Holland i kvartsfinalen, det var då vi blev klara för OS. De hade ett kanonlag med bland andra Overmars, Brian Roy och bröderna de Boer, minns Alexandersson.

U21-EM 2015

– Klart att minnena poppar upp. Jag gjorde målet mot Holland i kvartsfinalen som tog oss till finalen mot Italien och till OS. Brolin passade, säger Pascal Simpson.

Kommer inte ihåg finalen

Några direkta minnen av själva finalmatcherna har varken Alexandersson eller Simpson, trots att de låg bakom Sveriges enda mål, då Alexandersson passade och Simpson nickade.

– Vem var det som gjorde målet? Pascal Simpson? Just det, säger Nicklas Alexandersson när vi pratar.

– Jag minns att jag gjorde målet, men inte hur det gick till, säger Pascal Simpson.

När SVT Sport ber Alexandersson att titta på målet konstaterar han:

– Det blinkade inte till någon aha-upplevelse. De är kanske för att vi inte vann. Ett helt okej mål, bra vänsterinlägg – och fin nick av Pascal.

Lagandan viktig

43-årige Alexandersson och 44-årige Simpson har båda imponerats av dagens U21-landslag och deras prestationer under det pågående mästerskapet.

– De här killarna är unga och oförstörda. De är på väg framåt och njuter säkert av sina största ögonblick hittills i karriären, säger Alexandersson.

– Jag har följt dem noga, och det är verkligen en lagmaskin. Jag kommer själv ihåg hur det var. Man var ung och bara körde, och det är samma nu, säger Simpson.

Identifierar sig med Tibbling

Vad blir då viktigt inför tisdagen möte med Portugal? Alexandersson har erfarenheten av att själv stå inför en final.

– Ökat intresse kan orsaka större anspänning. Det gäller att inte bli för övertaggad, utan att hitta rätt anspänningsnivå.

Om du skulle vara en av spelarna i dagens U21-landslag, vem skulle det vara?

– Simon Tibbling. En hårt arbetande ytter som sätter laget före jaget.

Haft Pascal Simpson som tränare

Just Simon Tibbling har en speciell plats hos Pascal Simpson, liksom Ludvig Augustinsson. Båda två har nämligen haft Pascal Simpson som tränare under juniortiden.

– Det var under tiden i Brommapojkarna. Det är jättekul att se deras utveckling.

Vad vill du hälsa dem inför finalen?

– Ni är i final, det finns ingen anledning att hålla i handbromsen. Portugal är bra men kan Sverige ta ledningen i matchen så är det 50-50 vem som vinner.

U21-EM-FINALEN 1992 (AVGJORDES I DUBBELMÖTE)

Första mötet

28 maj 1992, Ferrara, Italien

Italien–Sverige 2–0 (0–0)

1–0 (71) Buso, 2–0 (80) Sordo.

Publik: 18 000

Laguppställningar, Italien:  Antonioli – Bonomi, Favalli (46' Rossini), D. Baggio, Matrecano, Rufo Verga, Marcolin, Corini, Buso, Sordo, Melli (71' Muzzi). Sverige: H. Svensson – M. Johansson, Lilius, Apelstav, Alexandersson, Mild, Langberg, Moberg, Paldan (76' Simpson), Rödlund, Gudmunsson (76' Jensson). 

Andra mötet

3 juni 1992, Växjö, Sverige

Sverige–Italien 1–0 (0–0)

1–0 (56) Pascal Simpson.

Publik: 6 172

Laguppställningar, Sverige: Ekholm – Nilsson, Apelstav, Alexandersson, Lilius, Mild, Landberg (77' Axeldahl), Moberg, Gudmundsson (53' Paldan), Rödlund, Simpson. Italien: Antonioli – Bonomi, Matrecano, Favalli, Rossini, Taccola, Albertini, Corini, Marcolin (89' Sordo), Melli (59' Muzzi), Buso.

Italien mästare efter totalt 2–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-EM 2015

Mer i ämnet