Förre Rosengård-chefen: ”Det är fucked up”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårds framgångar i Champions League de senaste åren betyder inte att klubben kan räkna med några större inkomster. Den förre klubbchefen Klas Tjebbes intervjuades i Gomorron Sverige med anledning av den aktuella dokumentären om laget.

–  Att det fortfarande är så mycket lättare om du är kille att lyckas med din sport än om du är tjej, det är fucked up, säger Klas Tjebbes.

Klas Tjebbes lämnade klubben efter fjolårssäsongen, men har en stor roll i den dokumentär som nu visas på SVT Play. Under hans tid i klubben fördelade Uefa Champions League pengarna till klubbarna på följande sätt; Herrklubbarna fick 1,25 miljarder euro, medan damklubbarna fick nöja sig med ca 2 miljoner euro.

”Hade kunnat leva hur bra som helst”

99,8 procent av den totala prispotten gick till herrarna och 0,2 procent till damerna.

I dokumentären menar Tjebbes att en 95/5-fördelning hade varit mer acceptabel. För även om herrarna drar in mycket mer pengar, speglar en sådan fördelning verkligheten på ett bättre sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.