Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fridolina Rolfö om skillnaderna mot herrlaget: ”Där är vi långt ifrån” Foto: SVT

Fridolina Rolfö om budgetskillnaderna i europeiska storklubbar: ”Bör ha samma förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Löneskillnaderna mellan herr- och damspelare har länge varit ett hett ämne.

Men det är inte där den största förändringen behöver ske, enligt Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

– Vi ska få samma förutsättningar för att lyckas på planen, säger hon till SVT Sport.

Hör Fridolina Rolfö berätta om skillnaderna i Barcelona i spelaren ovan.

De svenska herrklubbarna pumpar in pengar i sina damlag på elitnivå – det visar siffror från Svenska fotbollförbundet. Häcken är en av få klubbar i Europa där man delar på faciliteterna och har samma förutsättningar för att lyckas på planen.

Trots att internationella storlag, som till exempel Barcelona, har större budget att röra sig med är det inte alltid damer och herrar har samma förutsättningar.

– Det finns skillnader. Det pratas om ekonomiska förutsättningar i löner och där är vi långt ifrån, men oavsett om man är dam- eller herrspelare bör förutsättningarna kring faciliteter vara samma för att vi ska lyckas på planen. Det är den biten många behöver steppa upp, säger Rolfö till SVT Sport.

Klaveness: ”Avståndet växer”

Lise Klaveness som är ordförande i det norska fotbollförbundet, menar att det är obekvämt för makthavande personer inom fotbollen att jämföra budgeterna på herr- respektive damsidan i klubbar som exempelvis Barcelona.

– Det är klart att herrfotbollen tjänar mer pengar, men avståndet växer. Samtidigt som budgetarna för damfotbollen ökar blir de svagare jämfört med herrfotbollen. Det är frustrerande och pengarna som investeras bidrar bara till skillnaden, säger hon under en konferens.

Experten: ”Se det som en investering”

Trots att skillnaderna mellan herr och dam är stora – är även skillnaderna mellan svensk och internationell fotboll det som kan bli förödande för damallsvenska klubbar. Det menar Carlos Esterling, sportansvarig på revisionsföretaget EY i Sverige.

– Vi har sett att man internationellt investerar, det kommer tyvärr bara öka gentemot svensk fotboll. Man ska inte se det från herrfotbollen som en kostnad, utan som en investering, säger han.

dubbelklubbarna ”minussiffror” 2022

Djurgården

-7 Miljoner kronor

Hammarby

-11 Miljoner kronor

AIK

-11 Miljoner kronor

BP

-5 Miljoner kronor

Häcken

0 Miljoner kronor

Norrköping

-4 Miljoner kronor

Källa: Svenska Fotbollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.