Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dubbelklubbar i Damallsvenskan visar miljonförluster för 2022. Hålen täcks upp av pengar från klubbarnas herrverksamhet, till exempel spelarförsäljningar. Foto: Bildbyrån.

Damallsvenska dubbelklubbarnas miljonförlust – räddas av herrarna: ”Finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa kallar det ”herrdopning”.

Andra pratar om långsiktig investering.

När damlagen gör miljonförluster täcks de upp av pengar från herrsidan.

– Om det viker på herrsidan så kommer det att påverka damsidan, säger Djurgårdens vd, Henrik Berggren till SVT Sport.

Siffror från 2022 från Svenska fotbollförbundet visar att de damallsvenska klubbar som har en herrklubb i ryggen har utgifter som är större än intäkterna. Det handlar om miljonförluster.

Flera klubbar berättar för SVT Sport att förlusterna täcks upp av pengar från herrverksamheten, bland annat spelarförsäljningar.

– Det blir mindre budget för herr. Men det är en prioritering som vi som klubb väljer att göra – och vi har valt att höja spelarbudgeten på damsidan med 25 procent. Det är transferintäkter på herrsidan som sen spiller över, säger BP:s klubbdirektör Peter Kleve till SVT Sport.

”Blir mindre budget för herr”

Pengarna som pumpas in på damsidan kommer från sponsor-, publik- och transferintäkter. De två sistnämnda har man haft svårt att lyckas med på damsidan, därför behöver herrlagen lyckas ekonomiskt.

– Vi får mycket högre transferintäkter och det är på en annan nivå. Det gör också att vi får mer intäkter till våra damer. Vi lever mycket på transferintäkterna.

”Inte en vän av jättesatsningar”

Djurgården har under tio år ökat budgeten för damlaget och man kommer att fortsätta satsningen – trots att den inte är helt riskfri.

– Jag är inte vän av att göra jättesatsningar för att sen dra ner lite nästa år för att andra intäkter i föreningen viker – men det blir bättre för oss varje år och det viktiga är att vi ökar resurserna över tid, säger vd Henrik Berggren.

Vad är riskerna?

– Det finns risker. Om det viker på herrsidan påverkar det damsidan i våra föreningar som har både herr- och damlag i högsta serierna. Det gäller inte bara oss utan allihop.

Fotnot: Siffrorna är tagna från 2022 – då rapporten från 2023 ännu inte är publicerad.

Minussiffror för dubbelklubbarnas damlag 2022

Djurgården

-7 Miljoner kronor

Hammarby

-11 Miljoner kronor

AIK

-11 Miljoner kronor

BP

-5 Miljoner kronor

BK Häcken

0 Miljoner kronor

IFK Norrköping

-4 Miljoner kronor

Källa: Svenska Fotbollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.