Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rosengårds sportchef Therese Sjögranoch klubbens fotbollschef Roger Palmgren om utmaningarna klubben står inför. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Rosengårds plan efter fiaskot: ”Har inte den sidan av herrdopning”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolåret blev resultatmässig katastrof för Rosengård som slutade sjua i damallsvenskan.

Till årets säsong görs stora förändringar i ledning och strategi. En åtgärd är Rosengårds satsning på herrlaget. För att få in mer pengar – precis som de så kallade dubbelklubbarna.

Med en ny klubbchef, Johan Glennmo och fotbollschef i Roger Palmgren, har Rosengårds strategi ändrats. Herrlaget som förra säsongen kvalificerade sig till division 1 södra samt pojkakademin blir lika mycket Palmgrens ansvar som dam- och flicklagen.

Tiden som främst damförening är över, menar han.

– I dag ser vi tyvärr en verklighet där klubbar har en redan välfungerande verksamhet på herrsidan och där finns det fortfarande, på gott och ont, mer pengar som också forcerats ner till damklubbarna från herrsidan. Och vi har ju inte den sidan av herrdopning, vi vill ju jobba upp den också, säger Palmgren.

Sportchef Therese Sjögran medger att klubben haft en ”identitetskris”. Inför damallsvenskan i år satsar laget på topp tre och en Champions League-plats.

– Att vi missar Champions League nu är en smärre katastrof, säger Sjögran.

Satsar på egna talanger

Rosengård har länge varit förstavalet för södra Sveriges största talanger. I dag finns alternativ som Malmö FF och Trelleborg.

Med ett lag i division 1 och ett i damallsvenskan hoppas Rosengård erbjuda bra utbildning men också speltid i seniorfotbollsserie från tidig ålder.

– Vi ska utveckla våra tränare och träningsmetodik. Träna hårdare är lite fult att säga i Sverige men jag tror att vi måste dit för att hänga med i det som händer i Europa, säger Roger Palmgren.

Sjögran känner sig trots fjolåret motiverad att fortsätta i klubben.

– Det var den största utmaningen jag gått igenom som sportchef. Absolut har man ju mått bättre. Men man måste lägga saker och ting bakom sig, säger Therese Sjögran.

– Den stora utmaningen är hur vi kan göra saker med våra resurser utan att titta över parken (på Malmö FF, reds. anm.) eller titta mot Häcken eller Hammarby. Utan försöka göra det på vårt sätt. Vi har kunskapen. Det är mer hur vi ska bygga för att fortsatt vara slagkraftiga under tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.