Hamréns råd till Andersson: ”Vill du ha det bra – vinn”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Hamrén förbereder sig för sin sista stora uppgift som förbundskapten – och leda Sverige i EM. Sen tar Janne Andersson över.

– Vill han ha en fin tid som förbundskapten så ska han vinna matcherna, då kommer han få en fantastiskt tid, säger Hamrén med ett leende.

Om tio dagar presenterar Erik Hamrén sin EM-trupp. En trupp som förbundskaptenen hoppas ska kampera ihop längre än över gruppspelet.

– Och går vi vidare från gruppen, ja då kan allting hända, säger han med eftertryck till SVT Sport.

Fotbolls-EM

Utmaningen är att hitta den bästa möjliga trupp-mixen. Både på och utanför planen.

Erfarenhet kontra framtid. Förmågan att hantera att det kanske inte blir en enda spelminut. Mycket ska vägas in. Och det är såklart de där fem, sex sista namnen in i gruppen som kräver extra fingertoppskänsla.

– För mig är det att man bidrar lika mycket oavsett om man spelar från start eller inte. Alla kan ta att man ska sitta på bänken, men det är hur man tar det som är det viktiga.

Under en samling nyligen blev bristen på backar, pga skador och sjukdomar, akut. Kan det därför bli aktuellt att säkra försvarslinjen med en extra back i truppen?

– Ja, ska vi åka med sju backar, åtta backar? Ska vi åka med tre forwards, fyra? Hur man komponerar dom här 23 stycken för att ha bäst backup, det är också funderingar inför trupputtagningen, menar Hamrén.

Och på tal om försvarslinjen, så har ju frågorna om varför Oscar Wendt och Jonas Olsson, som spelar och presterar kontinuerligt i sina klubblag, men inte fått nya chanser i landslaget, aktualiserats, mer än en gång. Men där betonar förbundskaptenen att det gäller att lyckas i landslaget.

– Det spelar ingen roll om du har väldigt mycket speltid, utan att ta deras namn på det hela. Men om du har mycket speltid, men de gånger du får chansen i landslaget så har du liksom inte riktigt tagit den. För mig är det väldigt viktigt hur man har lyckats i landslaget.

Isaksson är nummer ett

Och så tar han Andreas Isaksson, som knappt fått speltid alls i sitt klubblag på sistone, som ett tydligt exempel på att det är fördel för en sån spelare, med den erfarenheten, som etablerat sig i landslaget och alltid levererat där, att få fortsatt självklart förtroende trots att han kommer till landslaget med minimal speltid.

Är Isaksson fortsatt ditt givna förstaval även i detta läge?

– Oh ja, men det gäller ju alla spelare att om de under samlingen visar att de är helt ur slag och jag bedömer att nån annan är bättre, så kommer jag att ta den som är bättre. Men i mina ögon just nu så är han nummer ett.

Den bästa erfarenheten inför ett mästerskap är såklart att ha spelat mästerskap tidigare. Hamrén medger att det var nervöst under hans första EM som förbundskapten, i Ukraina/Polen för fyra år sen. Under öppningsmatchen mot hemmanationen Ukraina framförallt.

– Det har med erfarenheten att göra. Det märkte vi. Det var spänt, det var nervöst, och det får jag givetvis som ledare också ta på mig, som ska försöka göra dem så bra som möjligt. Det är en sak vi måste försöka få till bättre nu, i den första matchen mot Irland, eftersom det är en väldigt avgörande match också.

Och för att lyckas ta sig förbi gruppspelet i Frankrike, krävs det svensk toppnivå i tre matcher, understryker han.

– Vi har en världsstjärna som tar ett enorm stort ansvar för laget och laget som tar ett stort ansvar för att världsstjärnan ska lyckas. Vilken utmaning att få till det!

Hamrén känner sig mer trygg nu

Erik Hamrén berättar för SVT Sport att han känner sig mer trygg nu än inför EM 2012. Men om det beror på beslutet att detta blir hans sista uppdrag som förbundskapten eller det faktum att han redan varit med om ett EM-slutspel, är han osäker på.

– Jag var enormt laddad och sugen, men hade inte varit med om det. Jag rådfrågade många då, både spelare och ledare, och även ledare från andra sporter, hur det fungerar på ett slutspel. Och fick tips och råd. Nu behöver jag inte göra det. Jag känner ett annat lugn nu än då. Jag mår bra.

Erik Hamrén vågar fortfarande drömma stort, och tror att det mesta är möjligt. Även om det också måste vara realistiskt.

– Ja, allt är inte möjligt, det tycker jag är lite hyckleri. Det måste finnas förutsättningar för saker givetvis. Men jag har en tro på att jag kan klara det här, ja vi kan klara det, om man verkligen bestämmer sig för att göra nåt. 

Och så bjuder han, med ett stort leende, sin efterträdare Janne Andersson på ett råd nu direkt.

– Vill han ha en fin tid som förbundskapten så ska han vinna matcherna, då kommer han få en fantastiskt tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet