Foto: TT Nyhetsbyrån

”Han var så enkel och prestigelös”

Uppdaterad
Publicerad

Elfsborgs läkare Matilda Lundblad och Klas Ingesson fick en speciell relation efter Ingessons kollaps på Ullevi i våras.

För två veckor sedan insåg hon att Ingesson var på väg bort.

– Han sa en del saker som man inte säger om man inte känner på sig att man går mot slutet, säger Lundblad till SVT Sport.

Förra hösten, när Klas Ingesson var ny huvudtränare för Elfsborg, satt ledarna i laget och pratade under en resa till en Europa League-match.

Klas Ingesson förklarade för gruppen hur hans liv förändrats sedan han fått beskedet om cancern.

Klas Ingesson

Han berättade hur han förr alltid ville att det skulle hända något, att han alltid villa vara i gång.

Aldrig någon lugn stund.

Sedan cancerbeskedet hade saker förändrats, berättade Klas. Nu kunde han verkligen njuta av att sitta ner och prata, som ledarna gjorde under den där resan.

– Det fick mig att tänka till. Det är ju det som är det viktiga i livet, berättar Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad för SVT Sport.

”Fick stort förtroende”

I och med Ingessons sjukdomstillstånd hade Lundblad och han bra kontakt.

Ännu bättre blev kontakten efter Ingessons fall i Ullevi i våras, där han bröt lårbenet.

– Det blev väldigt speciellt när jag åkte med honom till sjukhuset och satt och pratade med honom. Vi fick ett stort förtroende för varandra efteråt, säger Lundblad och blir tyst i några sekunder.

– Man behövde inte säga många ord efter det, utan vi började förstå varandra så pass bra. Man var överens hela tiden.

Tystnad igen.

– Han var så enkel, det var någonting i honom som var så prestigelöst.

”Saker man annars inte säger”

När Elfsborg mötte Malmö borta den 18 oktober, insåg Lundblad att Ingesson var på väg bort.

– Vi hördes då och det kändes som att han sa en del saker som man spontant inte säger om man känner på sig att man går mot slutet.

Efter MFF-matchen, som Elfsborg vann med 2–1, var fotbollstoken Ingesson glad.

– Han skrev ungefär: ”Fan vad gött, nu blev det vinst!”, säger Lundblad.

Och lägger till en sista sak:

– Han sa att han haft tur som träffat så många underbara människor... men det var ju han som tog fram det bästa av människor.

SÅ MINNS PROFILERNA INGESSON

Tord Grip

”Jag minns honom för hans energi och vilja att aldrig ge upp. Han var även en bra ungdomsledare, jag träffade honom i Degerfors en gång när han  var där med ett ungdomslag från Elfsborg.”

Thomas Ravelli:

”Jag har en jämförelse med att man sätter sig i en bil med en kompis och det kan vara helt tyst, man behöver inte diskutera någonting, det kan vara helt tyst men det känns ändå inte konstigt, Klas var en sådan människa. Det är inte många vänner man har som det är så med.”

Håkan Mild

”Framför allt minns jag honom för att han var så vänlig och omtänksam och kämpade enligt parollen att allt var möjligt. Han var en inspiratör och hade inga gränser. Han har senare i livet inspirerat mig i sin ledargärning.”

Tommy Svensson

”Han var ju själva symbolen för vårat 94-gäng. Han var en jättefin kompis, en som alltid gjorde sitt allra bästa och som gjorde andra bra.”

Tomas Brolin

”För mig är han i första hand en kompis och nära vän, alltid positiv och glad och nära till skratt.  Enorm energi och positivitet runt sig som var viktigt både för honom och hans nära. Jag är ingen doktor, men vad jag förstått har han gjort det jättebra (med sjukdomen), han har mörkat ganska mycket utåt och nog haft det tuffare än han sagt.

Med facit i hand fick han nog flera år extra och det beror på hans järnvilja, grundfysik och kämpaglöd.”

Kjell Pettersson

”Han var med i en B-match och tappade bollen långt fram i ett anfall. Han sprang hela vägen ner till vårt försvarsområde, kom ikapp och bröt deras kontring. Det var så typiskt Klas!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klas Ingesson

Mer i ämnet