Har du koll på de allsvenska lagens status?

Uppdaterad
Publicerad

Givetvis har du koll på ditt eget favoritlag. Vet allt om nyförvärv och form i laget men hur mycket vet du om de kommande motståndarna? SVT:s Chris Härenstam träffade samtliga allsvenska tränare på upptaktsträffen i Uppsala i måndags. Här kan du grotta ner dig i hur tränarna ser på sitt manskap inför den allsvenska premiären.

Malmö FF

Pehrsson: ”Cibicki vinner skytteligan, han har varit oerhört bra på försäsongen”

Magnus Pehrsson är ny tränare för ett Malmö FF som kommer till start i allssvenskan som blytunga favoriter. Han trivs i rollen och tror att hamn med ett ”smalt” fokus kan ge spelarna all uppmärksamhet i kontrast till andra gånger i hans tränarkarriär när han har haft ett för brett ansvarsområde.

AIK

Rikard Norling: ”Största utmaningen ligger i att hitta rätt på forwardssidan”

AIK har en spännande trupp inför årets allsvenska, med många starka namn. Men frågorna har på förhand handlat om bristen på målskyttar. ”Utmaningen ligger i målskyttet” säger tränare Rikard Norling som också har som mål att laget ska ha samma nivå som de avslutade säsongen med i fjol. Mycket av anfallet i fjol baserades på individuell skicklighet hos spelarna och Norling ser samma tendenser under årets försäsong. ”Vi är stabila bakåt men har absolut inte haft spetsen framåt”.

IFK Norrköping

Jens Gustafsson: ”Bra balans mellan erfarenhet och stark potential”

IFK Norrköping har på kort tid etablerat sig som ett topplag men har fortcfarande långt att gå vad gäller arbetssätt och organisation när man jämför med AIK och Malmö FF. Det menar nye tränaren Jens Gustafsson. ”Men så länge vi kan håla en bra kvalité i truppen och följa upp med unga bra spelare så vill vi gärna vara med och vara jobbiga” (för de andra storlagen).

Häcken

Stahre: Vi måste vara nyktra i vår bedömning av oss själva

Häcken lyfts upp av media som en kandidat till kampen om SM-guldet. Mikael Stahre håller med om att han har ett bra lag att jobba med men vill inte dras med i någon hype. Han menar att målet är guld inom några år.

Östersund

Graham Potter: ”Vi måste fortfarande kämpa om varje poäng i allsvenskan”

Östersund är framme i final i Svenska cupen och får många förhandstips som ett topplag inför allsvenskan i år. Men engelske succétränaren Graham Potter vill inte lyssna på vad som sägs i media. Han menar att varje match kommer att bli tuff, att det enda målet man har är att försöka vinna nästa match.

IFK Göteborg

Jörgen Lennartsson: ”Vi är i en annan situation än vanligt, lite av en underdog”

IFK Göteborg är nästan alltid med i snacket om potentiella guldvinnare när allsvenskan ska snackas upp. I år är det andra lag som nämns och Blåvitt nämns mest som ett lag man alltid bör se upp med. Mycket snack har handlat om dålig ekonomi och en liten trupp. ”Det har vi inga problem med, det stimulerar oss bara”, säger Lennartsson.

Elfsborg

Magnus Haglund: ”Tror vi har ännu fler vapen i vår offensiv i år”

Elfsborg är ett lag som ofta har en spännande offensiv, men som enligt tränare Magnus Haglund släpper in för många mål. Det ska det bli ändring på i år. Framåt har det också hänt saker med årets trupp. ”Vi har spelare som kan komma på sidorna och komma till inlägg. Tror vi har ännu fler vapen i vår offensiv i år”.  Kan det blir en topp tre-placering i år? ”Ja, varför inte? ” säger Haglund.

Djurgården

Özcan Melkemichel: ”Får vi en bra start är inte en topp-5-placering omöjlig”

*(Hela intervjun med Djurgårdens tränare saknas tyvärr pga tekniska problem)

Örebro

Alexander Axén: ”Lite för mycket mammas pojkar – det är inte min grej”

Örebros Alexander Axén har många nya spelare i sin trupp i år och är riktigt nöjd med sammansättningen av personligheter. Men när det gäller spelet har han svårt att uttala sig. ”Det är lite läskigt, för jag vet inte exakt hur vi ligger till”. Örebro är ett lag som får spela många omgångar lite i skymundan. ”Vi finns bara om vi möter de stora lagen. Ingen tittar på oss annars. Det går inte att förklara för folk som inte begriper, som Stenmark sa så bra”.

Sirius

Bergstrand: ”Målsättningen är att ta 36 poäng”

Sirius vann superettan ifjol och spelade sig verkligen till ett allsvenskt kontrakt med eget vägvinnande spel. Det anser tränare kim Bergstrand, som menar att Uppsalalagets styrka sitter i allt runtomkring själva startelvan. ”Vi har ett starkt omklädningsrum”, säger Bergstrand.

AFC Eskilstuna

Olsson: Vi kan inte förvänta oss att allt är på plats än

Pelle Olsson har den kanske största utmaningen av alla tränare inför säsongen. Att leda en nykomling som dessutom har flyttat till en ny stad och har haft en väldigt stor spelaromsättning. Dessutom tippas laget åka ur av hela Fotbollssverige. ”Jag tänker inte så, hittills har inga poäng delats ut på någon upptaktsträff”, säger Olsson.

Kalmar

Swärdh: Vi ska bygga på spelskicklighet

Peter Swärdh i Kalmar FF trycker på att Kalmar måste satsat på egna produkter från närområdet och hans spelidé bygger på att se till att laget är spelskickligt. ”Vi är en underdog men vi har styrkor ilaget som gör att vi kan göra en bättre säsong än ifjol”, säger Swärdh. (Blev sexa 2016)

Hammarby

Stefan Billborn: ”Vi är lite osäkra på var vi står”

Hammarbys assisterande tränare betonar att det spel laget hade i slutet av fjolårssäsongen inte kommer att göra comeback i år. ”Man försökte stoppa blödningen och rädda det som gick”. Klubben har inte tagit fram lika många egna produkter de senaste säsongerna, vilket den forne utvecklingsansvarige tycker är viktigt att komma tillbaka till. ”Vi tar utvecklingen steg för steg”, säger Billborn och tror inte att en topp sex-placering är rimlig.

Jönköping Södra

Christer Persson: ”Det är klart att HV ligger långt före”

Jönköping Södra har varit anmärkningsvärt stabila sen återkomsten i allsvenskan. ”Vi har mycket jobb kvar att göra innan vi har kommit upp till den nivå vi vill. Vi bygger föreningen steg för steg” säger assisterande tränare Christer Persson. Och det är inte bara på fotbollsplanen som föreningen vill växa. Även kampen med HV71 om störst uppmärksamhet i staden går framåt. ”Det är klart att HV ligger långt före. Men vi har lojala samarbetspartners som förstår att det tar tid”.

Halmstad BK

Jan Jönsson: ”Vår styrka är den unga entusiasmen ”

En erfaren tränare i en nykomling, som tippas i botten. Jönsson hoppas att utvecklingen hos hans unga spelare ska gå fort. ”Vi har ett ungt kapital, vi har inte så mycket kapital, men det vi har är utvecklingsbart”, säger Jönsson, som är medveten om att laget får kämpa för att hålla sig kvar.

Gif Sundsvall

Cedergren: ”Jag är själv nyfiken på vart vi står”

Sundsvall har sju nya spelare in och sju spelare ut. Svårt att säga var Sundsvall står tycker till och med tränare Cedergren. Klubben siktar på topp åtta vilket måste sägas vara ett högt mål för klubben. Men för att det ska bli verklighet vet Cedergren att en sak måste ändras.  ”Vi kan inte fortsätta att släppa in så mycket mål”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.