IFK Göteborg anordnade HBTQ-dag

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg vill göra något åt den läktarkultur många upplever som diskriminerande och tog i söndags ett viktigt steg med en HBTQ-dag på Kamratgården, efter påtryckningar från supportrar. ”Vi ser ett problem, där alla inte är välkomna på läktarna”, säger supportern Johnnie Johansson.

Initiativet till större fokus på HBTQ-frågor togs av blåvita supportrar, och IFK Göteborg svarade med att ordna en HBTQ-dag på Kamratgården, där supportrar och personal bjöds in till en föreläsning om HBTQ och normkritik. I den efterföljande debatten blev det tydligtatt  jargongen  på läktarna ofta är diskriminerande.

– Jag är också skyldig till det. Jag försöker tänka mig för gällande vad jag säger, men ibland så sker det bara. Många av oss som står på läktaren är explosiva och spontana människor och då kommer ibland kraftutryck som legat i bakhuvudet sedan barnsben. Det finns ju en slags machokultur som genomsyrar fotbollsvärlden, där det är ganska normalt att använda sig av ord som ”fjolla” och ”bög”. Det är inte så att folk blir öppet kritiserade för sin sexualitet på läktarna, utan det handlar om ett språkbruk som vi måste få bort, säger Johnnie Johansson till SVT Sport.

IFK Göteborg är inte den enda allsvenska klubben som lyfter HBTQ-frågor,  men det finns ett kapitel i Blåvitts historia som gör ämnet särskilt angeläget. En av klubbens ikoner levde nämligen ett helt liv med en STOR LÖGN.  Reine Feldt, som var firad stjärna i Blåvitt under 60 och 70-talet var homosexuell,  men vågade inte berätta om det.  Reine dog i aids 1986 och hans hemlighet avslöjades i boken ”Ärkeängeln – En hjältes hemlighet”, som Hans Burell har skrivit. Reine Feldt blev den första ”Ärkeängeln” i klubben 1973 – en utmärkelse till den spelare som är fansen favorit och som anses vara mest lojal.

På plats under HBTQ-dagen på Kamratgårdfen fanns årets Ärkeängel Emil Salomonsson, som blev djupt berörd av Reines Feldts öde.

– Man blir absolut påverkad och lite ledsen av att höra om hans liv. Att man ska behöva utge sig för att vara någon annan, för att kunna göra det man älskar mest av allt, det är jobbigt att höra om.

Tror du att det här skulle kunna hända idag? Att en allsvensk fotbollsspelare inte kan vågar berätta om sin läggning? 

– Ja, jag är rädd för att det skulle kunna var så. Jag tror att det skulle kunna vara så. Vi har kommit långt i Sverige när det gäller den här frågan, men har fortfarande en lång bit kvar. Precis som de lyfte på HBTQ-föreläsningen så handlar mycket om att jobba med sig själv, hur man uttrycker sig. I stridens hetta på planen eller läktaren slinker ord ur folk, som många inte står för. Det är väldigt viktigt att jobba med sig själv och vara en bra förebild, säger Emil Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.