Vincent Aboubakar är framme hos den belgiske förbundskaptenen Hugo Broos efter sitt sena 2-1-mål för Kamerun. Foto: TT.

Kamerun afrikanska mästare efter sent mål

Uppdaterad
Publicerad

Kamerun vann finalen i de afrikanska mästerskapen mot Egypten med 2-1 efter ett mål i 88:e minuten av inbytte Vincent Aboubakar i Libreville, Gabon.

Därmed satte Kamerun stopp för Egyptens svit på 24 matcher utan förlust.

Det avgörande målet var vackert. Besiktasanfallaren Aboubakar tog emot bollen på bröstet, lyfte den över en spelare och sköt den på volley förbi Essam El-Hadary i Egyptens mål.  44-årige El-Hadary gick därmed miste om en femte titel för Egypten – 19 år efter den första bucklan. 

Var nedspelad underdog före turneringen

Det blev vild glädje efter målet och Aboubakar satte fart mot VIP-läktaren för att fira med hela laget efter sig.

Det var en stor sensation att Kamerun gick hela vägen och vann eftersom åtta spelare hoppade av före turneringen och laget var det sämsta landet sett i mannaminne.

– När jag kom till Kamerun var det äldre omotiverade spelare i laget så jag plockade in några yngre spelare och vi började att jobba. Jag la ner ett stort jobb och nu har vi ett lag. Det här är inte längre en grupp spelare; det är en grupp vänner och det gjorde att spelarna på bänken behöll sin motivation, säger Kameruns förbundskapten, belgaren Hugo Broos, enligt The Guardian.

Både matchvinnaren Aboubakar och 1-1-målskytten Nicolas Nkoulou kom in från bänken.  

Finalsegern var den femte för Kamerun, den första sedan 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.