Kim Källström slutar i landslaget efter sommarens EM i Frankrike. Foto: BILDBYRÅN

Kim Källström slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Kim Källström slutar i landslaget. ”Den här EM-turneringen blir min sista resa med landslaget” säger han till SVT Sport.

I går kom uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic slutar i A-landslaget efter sommarens mästerskap i Frankrike. Nu kommer nästa landslagsnyhet: Kim Källström tackar för sig i landslaget.

– Den här EM-turneringen blir min sista resa med landslaget, säger han till SVT Sport.

Fotbolls-EM

33-årige Kim Källström, som landslagsdebuterade den första februari 2001 och har gjort 127 landskamper, ser slutet på sin karriär i den blågula tröjan. Källström, som varit med i EM 2004, 2008, 2012 och VM 2006 gör sitt sista mästerskap nästa månad i Frankrike.

”Känns som ett bra beslut”

Det råder inga tvivel om att han har funderat igenom beslutet.

– Det känns som ett bra beslut. Det är ett bra läge att avsluta en landslagskarriär med ett EM. Det känns bra att säga det nu innan turneringen drar igång så att man kan lägga det åt sidan och bara fokusera och njuta, säger Källström.

När tog du beslutet?

– Det har växt fram under våren, men egentligen för några minuter sedan... Nej, men jag tänkte igenom det en sista gång på vägen hit och känner att läget känns väldigt rätt. Det kommer en ny förbundskapten nu och de flesta spelarna jag har spelat med börjar också att sluta nu. Ska man fortsätta ska man känna att man har något att ge i flera år. Det kanske är dags för andra att ta över.

Hur blir det att spela EM i sommar?

– Alla mästerskap är väldigt speciella. Det är en speciellt känsla. Och när man också vet att det blir det sista man gör i landslagströjan blir det lite sentimentalt.

Sedan tidigare är det även klart att Andreas Isaksson slutar efter EM.

Nannskog inte förvånad

SVT-experten Daniel Nannskog är inte förvånad över Källströms besked men hoppas att inte alla rutinerade spelare lämnar landslaget på en gång.

– Det är lite oroligt... Det får ju inte bli så att alla med rutin försvinner – det är viktigt nu när Janne Andersson kommer in att han får ha några av de rutinerade herrarna kvar så att det inte bara blir U21-spelare. Det är viktigt att få det blandat, att de äldre kan visa vägen för de yngre, säger Daniel Nannskog.

Kim Källström

Född: 24 augusti 1982.

Position: Mittfältare.

Klubb: Grasshopper.

Tidigare seniorklubbar: BK Häcken, Djurgårdens IF, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal.

Landskamper/mål:

A-landslaget: 127/16.

U21-landslaget: 21/5.

U19-landslaget: 2/0.

U17-landslaget: 32/12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet