Foto: Bildbyrån

”Kommer sakna hans vänsterfot”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Daniel Nannskog blev inte förvånad när beskedet kom att Kim Källström slutar i landslaget efter EM. ”Det kan vara läge att sätta punkt” säger Nannskog som poängterar att han kommer sakna landslagsveteranen.

Kim Källström berättade för SVT Sport under lördagen att han slutar i landslaget efter sommarens EM i Frankrike.

– Det betyder att en vinnarskalle försvinner. Han har en väldigt bra vänsterfot, som verkligen letar upp forwards. Han har hittat fram till Zlatan rätt många gånger med sin härliga vänsterfot. Och det är en väldigt rutinerad kille, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Fotbolls-EM

”Är inte jätteförvånad”

Han är inte förvånad över Källströms beslut, men tycker att det är synd eftersom 33-åringen sett piggare ut den senaste tiden.

– Nej, det är klart att man inte är jätteförvånad, flera spelare har ju kommit upp i ålderna. Det kan vara läge att sätta punkt efter EM. Så det var rätt så väntat, även om jag har tyckt att han ryckt upp sig ordentligt det senaste, inte minst i Danmarksmatcherna. Han har sett piggare ut på slutet, mer alert. Det är härligt.

Hyllar Källströms vänsterfot

Nannskog beskriver Källström som en klok spelare – och en bra person att ha i ett landslag.

– Han ligger allt som oftast rätt i banan och det jag hyllar mest är hans vänsterfot, den är oerhört känslig. Han slår oerhört precisa passningar. Ja, det är hans underbara vänsterfot som jag kommer att sakna mest. Han är en väldigt bra kille också, jag hade förmånen att få spela lite med honom, en riktig lagspelare som kommer att saknas i gruppen.

Generationsskifte i landslaget

Sedan tidigare är det klart att Andreas Isaksson slutar i landslaget efter EM, och i går publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic tänker göra samma sak. Nannskog menar att det är ett generationsskifte som kommer att ske.

– Det är det. Jag satt och tänkte, det är lite oroligt... Det får ju inte bli så att alla med rutin försvinner – det är viktigt nu när Janne Andersson kommer in att han får ha några av de rutinerade herrarna kvar så att det inte bara blir U21-spelare. Det är viktigt att få det blandat, att de äldre kan visa vägen för de yngre.

Om nu dessa rutinerade spelare, Isaksson, Källström och kanske Ibrahimovic, saknas i höstens VM-kval – vad betyder det?

– Det är det som kommer att bli en utmaning. En sådan som Albin Ekdal får stå för en del av rutinen, det är viktigt att han också kliver fram, kan vara med och bidra. Han kan bli en viktig spelare i det nya landslaget, lite av en nyckelspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet