Foto: Bildbyrån

Klart: Här är Sundhages ersättare

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage slutar som förbundskapten efter EM i sommar. Idag presenterade Svenska Fotbollförbundet hennes efterträdare: Peter Gerhardsson. ”Det är lite som julafton när man har svårt att sova innan”, säger Gerhardsson.

Pia Sundhage ledde Sverige till ett OS-silver i Rio. Men efter EM i Nederländerna nästa sommar är 56-åringens tid i det svenska landslaget över.

Nu är det klart att tidigare Häcken-tränaren Peter Gerhardsson, 57, tar över.

Damlandslaget i fotboll

– Jag är lite trött, jag har sovit dåligt i natt. Det har varit mycket glädje – det är lite som julafton när man har svårt att sova innan. Jag är väldigt euforisk i själen, säger Gerhardsson på dagens presskonferens.

– Det känns som en väldigt stor utmaning. Med allt som Pia har gjort efterträder jag en ikon inom svensk fotboll.

Avtalet sträcker sig till om med EM-slutspelet 2021. Gerhardsson kommer att tillträda tjänsten direkt efter EM i sommar.

– Med Peter får vi en ny förbundskapten med gedigen erfarenhet av svensk fotboll, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Sin gedigna erfarenhet till trots är Gerhardsson dock lite av en doldis när det kommer till just damfotboll. Men landslagsspelarna tror på honom.

– Fotboll för mig är inte damfotboll eller herrfotboll – det är spelare, det är människor. Det kommer att handla om en kännedom om spelare, ett sätt att spela, säger Gerhardsson.

– För mig är det en arbetsuppgift som är väldigt lockande.

Efter åtta år i Häcken blev det i början av sommaren klart att 57-åringen skulle lämna klubben efter säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet