Foto: Bildbyrån

Giganternas kamp – och Guidetti

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för spanska La Liga att starta sin säsong.

Det är en serie med en succésvensk, ett ifrågasatt mästarlag och världsstjärnor som får bollen i rullning.

Succésvensken är som bekant John Guidetti, U21-hjälten har haft en sagolik start i nya klubben Celta Vigo – utan maximalt med speltid.

Det blev mål redan i debuten mot Rio Ave – efter en minut på planen. Sen rullade de på med mål i de nästkommande matcherna. Men nu har orosmålen börjat hopa sig. Enligt uppgifter i går så kan svensken missa premiären, på grund av en benhinneinflammation i det vänstra benet.

– Fantastiskt att få debutera hemma och att dessutom få göra ett mål gör mig väldigt glad, skrev Guidetti på twitter efter målet mot Genoa.

Mästarna i tveksam form

Barcelona hade en makalös säsong i fjol med en trippel i stora titlar, La Liga, Champions League och Copa del Rey. I år har mästarna inte imponerat på försäsongen. Noterbart är att de i den första Supercup-matchen mot Bilbao förlorade med förkrossande 4–0.

– Vi har bara förlorat en titel. Nu är det dags att ta oss samman och fokusera på ligan. Det är ingen som är trött eller har brist på vilja, säger Andres Iniesta inför starten.

Tvivlen må vara många, men blickar en tillbaka till fjolårets säsong så var det en trio som stod i en klass för sig, Neymar, Lionel Messi och Luis Suarez, nätade tillsammans 122 gånger.

Utmanarna med topp-kvartett

Det snackas oundvikligen om Real Madrid som de största utmanarna till titeln. Ett Real som har en kvartett på topp med Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema och James Rodriguez som nog får de flesta backlinjer att bli skakiga. Men det är en av dem som trots rekordövergången för två år sedan har varit ifrågasatt. Inför säsongsstarten får dock Gareth Bale stöd av tränaren.

– Han är en spelare som betyder oerhört mycket för oss, han kommer med största säkerhet ha en bra säsong, säger Rafa Benitez.

Bale har stött på patrull från fansen sedan övergången och i en match mot Galatasaray buade publiken ut honom när han lämnade planen.

– Bale vet vad han måste göra, vi jobbar hela tiden med att förbättra lagets fysik vilket kommer leda till att han kommer ha lättare att hitta målet.

Premiäromgången i La Liga

21/8 – 20:30: Malaga–Sevilla

22/8 – 18:30: Espanyol–Getafe

22/8 – 18:30: Deportivo–Real Sociedad

22/8 – 20:30: Atlético–Las Palmas

22/8 – 22:30: Rayo Vallecano–Valencia

23/8 – 18:30: Atletic Bilbao–Barcelona

23/8 – 20:30: Sporting Gijon–Real Madrid

23/8 – 22:00: Levante–Celta Vigo

23/8 – 22:30: Real Betis–Villareal

24/8 – 20:30: Granada–Eibar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.