Pep Guardiola, för första gången tillbaka på Camp Nou. Foto: Bildbyrån

Känslosamt möte i Peps återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Demontränaren Pep Guardiola återvänder till Barcelona för semifinalen i Champions League. ”Är inte här för att bli hyllad”, säger Guardiola.

För första gången sedan Pep Guardiola lämnade som tränare för Barcelona återvänder han nu till sin forna hemmaplan för semifinalen mellan hans nuvarande klubb Bayern Munchen och Barcelona.

– Barca är en mycket viktig del av mitt liv. Fram tills nu har det betytt allt för mig men nu är jag här för att vinna. Jag är inte här för att bli hyllad, jag är här för att ta Bayern vidare till final, säger Guardiola på presskonferensen inför matchen.

Champions League 2014-2015

Guardiola räknas Barcelonas kanske mest framgångsrika tränare någonsin. Under sin tid som tränare vann han bland annat ligan tre gånger och Champions League vid två tillfällen.

Hyllas av Messi

Han ställs mot en före detta lagkamrat i Barcelonatränaren Luis Enrique, som hyser stor respekt för sin tränarkollega.

– Han är nummer ett för det han har åstadkommit och han är en vän, men det här är en så viktig match för alla Barcafans så det är det som bör vara viktigast, inte en specifik person, säger Enrique.

Även Barcelonas storstjärna, Lionel Messi, talar sig varm om sin före detta tränare.

– Det är normalt att han hyllas för det han betytt som tränare, han vann allt som gick att vinna och han gav klubben mycket, säger Messi.

Skadedrabbat Bayern

Bayern Muchen har redan säkrat den tyska ligatiteln, men laget kommer till matchen mot Barcelona med flera tunga avbräck. Arjen Robben, David Alaba och Holger Badstuber missar matchen på grund av skador och det är osäkert om mittfältsstjärnan Franck Ribery och anfallaren Robert Lewandowski kommer till spel. Båda finns med i truppen men har dragits med skadeproblem.

För Barcelona ser det bättre ut. Kanonform i ligan och en näst intill skadefri trupp. Anfallstrion med Neymar, Luis Suarez och Lionel Messi har vräkt in mål under säsongen, tilsammans har de gjort 108 mål för Barcelona. Men Guardiola vet vem av de tre som han fruktar allra mest.

– Det finns inget system eller en någon tränare som kan stoppa en talang av Messis magnitud. Sättet han har spelat de senaste fyra-fem månaderna, det går inte att stoppa honom. Han är för bra, säger han.

7-0 senast

Det senaste mötet mellan lagen i Champions League var 2013, även då i semifinalen. Den gången vann Bayern med förkrossande 7-0 över två möten.

– Det gjorde mycket ont, men mycket tid har gått. Vi kommer in i den här matchen på ett annorlunda sätt, det gör de också. Den här matchen kommer bli annorlunda, säger Lionel Messi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet