Lagerbäck har tröttnat – vill ha effektiv speltid

Uppdaterad
Publicerad

Lars Lagerbäck har tröttnat på maskningarna inom fotbollen. Nu vill han se effektiv speltid – precis som i hockey. – Jag är så less på time wasting, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Ibland tycks enkla moment i spelet bli väldigt komplicerade. Det ledande laget kan plötsligt behöva massvis med tid för ett byte, och en hörna kan få klockan att ticka på rejält i slutet av en match.

– Jag hade inte haft något emot att testa om det funkade som i hockey, att spela 2 gånger 30 minuter effektiv tid istället, säger Lagerbäck.

Fotbolls-EM

Vad hade det haft för effekt tror du?

– Idag är det huvuddomaren som avgör hur mycket tid som ska läggas till. Men det är svårt i fotboll... Hur mycket lägger man till vid gult kort till exempel?

– Med effektiv tid slipper man ett stressmoment och ett irritationsmoment. Jag tror det skulle vara positivt för fotbollen.

Backas av Janne

Förslaget om att stoppa klockan när bollen inte är i spel stöttas även av Janne Andersson, Sveriges näste förbundskapten.

– Generellt tycker jag att vi har en skyldighet mot publiken att se till att bollen är i spel och att det är fart i matcherna. Sen har även mitt lag maskat såklart. Men generellt är det för dåligt tempo och för mycket dötid idag. Lagerbäcks idé är bra, men man får väl prova hur det funkar.

– Sen kan man ju ändå dra ner på tempot och ta det lugnt när bollen inte är i spel. Det kommer man ju inte åt med det här förslaget. Där har vi alla ett ansvar.

SVT:s fotbollsexpert mer skeptisk

– Jag förstår Lagerbäck, men jag är väldigt konservativ när det gäller fotbollen. I hockeyn ändras det mycket, men så vill jag inte ha det inom fotboll. Jag tycker vi ska behålla våra härliga 2 gånger 45 minuter, säger Daniel Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet