Joel Asoro och Alexander Isak efter det lyckade kvalet. Foto: Bildbyrån

Svensk drömlottning U21-EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige undviker Tyskland och Portugal och får möta värdnationen Polen i U21-EM nästa sommar. ”Det finns väldigt mycket möjligheter”, säger förbundskapten Håkan Ericson till SVT Sport.

Sverige är regerande mästare, men fanns med i den sista seedingsgruppen. Trots det slipper Blågult att möta Tyskland, som var obesegrade i kvalet, Portugal, som var finalmotståndare för två år sedan, och stornationer som Spanien och Italien.

Däremot finns England i Sveriges grupp, liksom Slovakien.

– Det känns som en öppen grupp där det finns väldigt mycket möjligheter. Jag hade på förhand bestämt mig att bli nöjd, oavsett vilka lag vi skulle få möta. Men tittar man på de andra grupperna så visst ser de ännu lite tuffare ut än vår, säger Håkan Ericson till SVT Sport strax efter lottningen.

England i första matchen

EM inleds med att Polen möter Slovakien den 16 juni. Sverige möter England i sin första match.

– Jag ser England som knapp favorit i gruppen med tanke på deras tradition, de har alltid enorma förväntningar på sig. Som värdnation kommer även Polen ha stora förväntningar på sig. Och vi kommer ha det med tanke på att vi är regerande mästare och gick obesegrade genom kvalet. Så det är möjligen Slovakien som kan känna att man slår lite ur underläge, säger Håkan Ericson.

Sedan förra EM har antalet lag blivit fler, och 12 nationer finns med i Polen.

Lämnade över bucklan

Lottningsceremonin inleddes med att den svenske förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson lämnade över EM-bucklan till det polska förbundets representant, den gamle storspelaren Zbigniew Boniek.

– Jag kan garantera att det unga laget kommer att ha en stor plats när vi skriver den svenska fotbollshistorien, sade Nilsson om laget som tog den historiska titeln förra sommaren.

U21-EM 2017

  • Turneringen spelas 16-30 juni.
  • De tolv deltagande nationerna gör upp i tre grupper om fyra lag. Gruppsegrarna och den bästa grupptvåan avancerar till semifinaler (27 juni i Tychy och Krakow).
  • Finalen spelas 30 juni i Krakow.
  • Grupp A spelas i Kielce och Lublin, grupp B i Gdynia och Bydgoszcs, grupp C i Tychy och Krakow.

Grupperna

Grupp A

Polen

Slovakien

Sverige

England

Grupp B

Portugal

Serbien

Spanien

Makedonien

Grupp C

Tyskland

Tjeckien

Danmark

Italien

Datum

Grupp A: 16, 19, 22 juni

Grupp B: 17, 20, 23 juni

Grupp C: 18, 21, 24 juni

Semifinal 1 (Vinnaren i A mot tvåan i B/C eller vinnaren i C): 27 juni

Semifinal 2 (Vinnaren i B mot tvåan i A eller vinnaren i C): 27 juni

Final: 30 juni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.