Lyon-spelarna jublar efter vinsten. Foto: Bildbyrån

Lyon och Schelin Champions League-mästare

Lyon och Lotta Schelin vann en hård kamp mot Wolfsburg och Nilla Fischer. I sin sista match för klubben blev Schelin inbytt när Lyon vann med 5–4 efter straffar och bärgade titeln i Champions League. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

Lyon inledde straffläggningen med en miss men när Nilla Fischer brände sin kunde fransyskorna utjämna och Saki Kumagai blev stor matchvinnare när hon satte den sista och avgörande straffen. I straffläggningen blev även Lotta Schelin målskytt när hon placerade bollen i mål i den andra omgången.

– Jag har aldrig varit med om något likande. Vi trodde på det in i det sista även om vi vet att straffsparkar aldrig har varit vår grej, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

Lyon såg länge ut att ta hem titeln under ordinarie matchtid. Men i minut 88, på tyskornas blott andra avslut mot mål, nådde Alexandra Popp högst på ett inlägg och utjämnade till 1–1 i finalen.

Lyon dominerade matchen

I slutet av den första förlängningskvarten blev Lotta Schelin sånär målskytt när hon höll sig framme på en hörna. Svenskan missade dock bollen precis med foten och Almuth Schult kunde rädda.

Den svenska anfallaren, som blev inbytt i matchminut 79, fick avsluta den franska sejouren med karriärens tredje Champions League-titel.

– Fantastiskt skönt, den bästa avslutningen ever, säger Schelin.

Vilken klubb hon spelar för nästa säsong vill den svenska anfallaren inte offentliggöra.

– Det kan jag inte prata om i dagsläget. Det är inget som är officiellt än, utan kommer att komma fram här framöver, säger hon.

Hegerberg överlägsen skyttedrottning

Det franska laget dominerade den första halvleken och tog rättvist ledningen genom Ada Hegerberg. En fin individuell prestation av Pauline Bremer på högerkanten bäddade för norskan som kunde trycka in 1–0 i öppet mål.

Hegerberg har därmed gjort 13 mål i Champions League den här säsongen – överlägset flest av alla.

Wolfsburg kom egentligen bara till ett farligt läge under den första halvleken. På lagets tredje hörna i följd var både Nilla Fischer och Zsanett Jakabfi ytterst nära att få pannan på bollen.

Missade straffar avgjorde

Men det blev till slut ett straffdram som fick avgöra Champions League-finalen. Fischer och Élise Bussaglia brände brände båda varsin straff.

– Det känns tungt. Det är svårt att vara analytisk på något sätt just nu men jag tycker att vi kan vara stolta över hur vi genomförde matchen i dag. Lyon är bra och vi gör det bra men straffar är alltid... straffar, säger en klart besviken Nilla Fischer efter matchen.

Fakta: Champions League-finaler

2015: Frankfurt–Paris SG 2–1.

2014: Wolfsburg–Tyresö 4–3.

2013: Wolfsburg–Lyon 1–0.

2012: Lyon–Frankfurt 2–0.

2011: Lyon–Potsdam 2–0.

2010: Potsdam–Lyon 7–6 e förl och straffar.