Malmö FF tänker inte släppa några av sina spelare till OS i Rio. Foto: Bildbyrån

MFF stoppar spelare från OS

Uppdaterad
Publicerad

Danska fotbollsklubbar vill inte släppa spelare till OS. Nu säger även allsvenska klubbar nej till OS-spel.

Malmö FF tänker inte släppa sina spelare till mästerskapet och det lutar åt att AIK tar samma beslut.

– Vi har en inställning att vi inte kommer att släppa spelare. Vi prioriterar allsvenskan först och har drivit linjen hela tiden att vi inte ska ha ett speluppehåll och att vi inte ska behöva släppa spelare till OS, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Expressen.

AIK:s sportchef Björn Wesström säger att inget beslut är taget men att ”grundinställningen är att AIK ska ha starkast möjliga lag i de tävlingar vi ställer upp i”.

Elfsborg och Djurgården säger däremot till Expressen att de inte tänker stoppa spelare som blir uttagna till OS-truppen.

Allsvenskan gör inget uppehåll för OS eftersom serien tar uppehåll för EM tidigare under sommaren.

Förbundskaptenen Håkan Ericson säger att man hade ett möte med de allsvenska klubbarna under landslagslägret i Abu Dhabi där andemeningen var att man skulle mötas så långt det gick.

– Det viktigaste är att spelarna inte ska bli offer, att de inte ska bli tvungna att välja mellan föreningen och supportrarna kontra att spela ett OS.

Ericson säger att om truppen skulle tas ut i dag skulle han inte ta ut mer än någon enstaka spelare per allsvensk klubb.

Fakta: OS-turneringen för herrar

Spelas 4-20 augusti i Rio de Janeiro, men även i VM-orterna Belo Horizonte, Brasilia, Salvador, São Paulo och Manaus. Gruppspelsmatcherna i Rio kommer dock inte spelas på Maracanã, utan på Olympiastadion.

Herrturneringen är för spelare födda tidigast 1 januari 1993, men förbundskaptenerna har möjlighet att använda sig av tre överåriga spelare.

Kvalificerade länder: Sverige, Brasilien, Argentina, Danmark, Tyskland, Portugal, Fiji, Honduras, Mexiko, Algeriet, Nigeria, Sydafrika.

Fyra länder tillkommer: Colombia och USA gör upp om en plats i ett kvalspel i mars samt tre nationer från det asiatiska U23-mästerskapet som avgörs 12-30 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.