Neymar mot Messi i Copa América-final. Foto: TT

Neymar mot Messi i drömfinal

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsgiganterna höll för favorittrycket.

Argentina och Brasilien gör upp om vem som är Sydamerikas bästa fotbollsnation i finalen av Copa América.

Det efter att Argentina besegrat Colombia på straffar – och målvakten Emiliano Martínez blivit matchhjälte.

Det var en tuff och intensiv drabbning där båda lagen hade kunnat vinna. Domaren delade ut tio gula kort, bollinnehavet blev 51–49 till Colombias fördel och båda lagen hade fyra skott på mål.

I slutändan blev det Argentinas målvakt Emiliano Martínez som räddade kvar Lionel Messi och de andra lagkamraterna i turneringen genom att rädda tre av Colombias straffar – efter att ha försökt avleda motspelarna med att snacka strunt.

Copa America

– Jag är mållös. De tog oss till straffar och då handlar det om tur. I dag var det min tur att få glänsa, säger Martínez efter matchen, rapporterar Reuters.

3–2 på straffar

Argentina fick ett tidigt mål signerat Lautaro Martínez, framspelad av Lionel Messi i den sjunde minuten, men sedan blev det måltorka.

Colombia jobbade sig in i matchen och jagade en kvittering. Utdelningen kom i den 61:a minuten, när Luis Díaz efter en stark framrusning lyckades chippa in 1–1 från vänsterkanten, samtidigt som han fälldes till marken av Argentinas Germán Pezzella.

Efter full tid stod det fortfarande 1–1 och matchen gick till straffar.

I straffläggning försökte Martínez distrahera de colombianska spelarna, bland annat hördes han ropa ”titta på mig, titta på mig” när Miguel Borja sköt Colombias fjärde straff. Varken Davinson Sánchez, Yerry Mina and Edwin Cardona lyckades få bollen bakom Martínez, medan Lionel Messi, Leandro Paredes and Lautaro Martínez satte sina skott bakom Colombias målvakt David Ospina.

Straffläggningen slutade till sist 3–2.

Final mellan Neymar och Messi

Det är således upplagt för en drömfinal mellan stjärnorna Neymar och Messi, eftersom värdnationen Brasilien besegrade Peru med 1–0 i sin semifinal under natten mot tisdagen.

– Vi sade första dagen att vi ville spela final och det kan ju inte bli bättre än att möta Brasilien på deras hemmaplan, säger Martínez, rapporterar AFP.

Finalen spelas på klassiska Maracanã-stadion i Rio de Janeiro natten mot söndag, svensk tid.

Brasilien är regerande mästare, men lär få möta ett revanschsuget Argentina med Messi i spetsen. 34-årige Lionel Messi har varit med och förlorat tre Copa América-finaler, samt VM-finalen 2014, och tiden håller på att rinna ut för honom att vinna en stor internationell titel med landslaget. Argentina har inte vunnit en stor internationell titel sedan man fick lyfta Copa América-bucklan 1993.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Copa America

Mer i ämnet