Leo Messi fick äntligen vinna en titel med Argentina. Foto: TT

”Gud sparade det här ögonblicket för mig”

Argentina har vunnit Copa América.

Därmed har landet tagit sin första stora fotbollstitel på 28 år och Lionel Messi har äntligen vunnit med sitt landslag. Argentina slog Brasilien med 1-0 på Maracanastadion i Rio de Janeiro.

– Jag var ledsen tidigare men visste att det någon gång vid rätt tidpunkt skulle ske. Jag känner att Gud sparade det här ögonblicket för mig, att få spela en final mot Brasilien i deras land, säger Messi på presskonferensen.

Avsaknaden av en stor titel har förföljt Messi genom hela hans långa landslagskarriär, som till skillnaden från åren i klubblaget FC Barcelona har varit en lång rad sorger och bedrövelser.

Copa America

Men mot ärkerivalen Brasilien – i Brasilien – släppte frossan och efter 1–0 i finalen i de sydamerikanska mästerskapen fick Messi i sin femte stora final med landslaget lyfta bucklorna för såväl turneringsseger som hela mästerskapets bästa spelare.

Den 34-årige storstjärnan fick själv chansen att helt avgöra finalen, när han i den 88:e minuten var fri framför målet, men misslyckades med att lägga bollen i nät.

Men det gjorde ju ingenting. Långvarige landslagskamraten Ángel Di María hade efter drygt 20 minuter gjort matchens enda mål. I en snabb spelvändning kom han fri och lobbade med vänsterfoten elegant bollen över Brasiliens utrusande målvakt Ederson Moraes.

Brasiliens kvittering vinkades av

Brasilien såg i andra halvlek ut att ha kvitterat, men Richarlisons mål mitt i halvleken vinkades av för offside. Och närmare kom hemmalaget inte på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro.

Stjärnan Neymar hade svårt att ta sig igenom det argentinska försvaret, och han får nu ta över rollen som den bästa aktive sydamerikanske spelaren som inte vunnit en stor titel med sitt land.

För Argentina var det den 15:e titeln i Copa América, men den första sedan 1993, när Diego Simeone och Gabriel Batistuta ledde laget till seger.

Klipp: Neymars långa grattiskram till Messi