Norges Joshua King i duell med Mats Hummels i 0-3-förlusten mot Tyskland. Foto: Bildbyrån

Norge på väg mot historisk bottennotering

Uppdaterad
Publicerad

Efter mardrömsstarten på VM-kvalet får det norska landslaget antagligen andrum när man tar emot San Marino i kväll.

Men även om det blir norsk seger lär Norge falla till en historisk bottennotering när Fifa uppdaterar sin världsrankning nästa vecka, rapporterar VG.

Det norska herrlandslaget har fått en mardrömsstart i kvalet till VM 2018 i Ryssland. Norrmännen inledde kvalgruppen med att förlora 0-3 hemma mot Tysland och i lördags förlorade man måstematchen borta mot Azerbajdzjan 0-1.

Med de två inledande förlusterna är det redan sex poäng upp till just Azerbajdzjan på andraplatsen, som kan ge playoff-plats.

VM-kval fotboll

I kväll väntar hemmamöte med San Marino där Norge väntas ta sin första trepoängare i kvalgruppen.

Men även om det skulle bli vinst i kväll väntar dåliga nyheter när Fifa:s världsrankning uppdateras efter landslagsuppehållet.

”Kan gärna vara sist”

Enligt norska tidningen VG kan det norska herrlandslaget tappa hela nio platser på världsrankningen, från plats 70 till plats 79.

Det skulle innebära en historisk norsk bottennotering på rankningen. Norge har som sämst varit rankade 76 i världen, för två år sedan.

VG noterar att länder som Benin, Kap Verde, Libyen och önationen Saint Kitts och Nevis är på väg förbi till nästa uppdatering.

Norske landslagsmannen Pål André Helland väljer att lägga fokus på VM-kvalet.

– Jag kan gärna vara sist på Fifa-rankningen så länge vi tar oss till VM. Jag är helt likgiltig till rankningen, säger Helland till VG.

Det svenska herrlandslaget är just nu rankade 41 i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet