Nya uppgifter om Bradfordbranden 1985

Uppdaterad
Publicerad

I en ny bok hävdar författaren att branden på Bradfords hemmaarena Valley Parade 1985 då 56 personer miste livet var avsiktlig.

Bradfords dåvarande ordförande som dog 1995, ska ha varit hårt ekonomiskt pressad och två dagar före branden fått veta att arenan behövde rustas upp för 25 miljoner kr, pengar som saknades.

Dessutom var nio av ordförandens företag inblandade i olika bränder under en period räknad från 1968, uppger AP.

– Kan man ha sådan otur? frågar sig författaren till ”Fifty-Six” Martin Fletcher som miste anhöriga i branden. Han var tolv år då branden inträffade på Valley Parade och var på plats.

Lagt ner 15 år på research av boken

Fletcher, som undersökt branden i 15 år, miste sin bror, fader, farfar och farbror i lågorna.

Från Bradford ställer man sig tveksam:

– Jag känner för den här personen som miste sin familj i branden men jag är inte säker på att man kan anklaga någon som är död utan att ha giltiga bevis, säger Bradfords vice ordförande Mark Lawn.

Polis säger sig vara öppna för att utreda branden igen efter de nya uppgifterna.

Branden inträffade 11 maj 1985. För att hedra 30-årsdagen kommer alla liga-matcher i England att föregås av en tyst minut 25-26 april för att passa in med Bradfords sista hemmamatch för säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.