Foto: Bildbyrån

Orutinerat landslag får eldprov direkt

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson startar sitt värv som svensk förbundskapten med en tävlingsmatch. Och det är fler i VM-kvaltruppen som saknar erfarenhet. Snittet i truppen på antal tävlingslandskamper är 7,45.

Det är två nykomponerade landslag som ställs mot varandra i den första matchen i VM-kvalet på Friends på tisdagskvällen.

Till skillnad från Janne Andersson har Nederländernas Danny Blind spelat några matcher. Spelet har lett till mycket kritik, och senast förlorade laget med 1–2 mot Grekland i torsdags.

Herrlandslaget i fotboll

Sverige har valt att träna istället för att spela träningslandskamp. Andersson har inte avslöjat startelvan offentligt, men flera medier rapporterar om en väntad uppställning som trätt fram på träningarna:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Oscar Wendt – Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Alexander Fransson, Emil Forsberg – Marcus Berg, John Guidetti.

– Jag brukar inte ta ut en startelva förrän jag behöver göra det, om den inte är fullständigt självklar. I det här fallet var det inte självklart. Men i takt med träningarna och hur vi har jobbat har det klarnat. Efterhand trillar det på plats, när man ser mönster. Man ser och känner saker och ting och det växer ju närmare match man kommer.

Fyra debutanter

Efter eran med Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic ska Andersson bygga sitt lag med många nya spelare.

Enligt statistik som Fotbollskanalen tagit fram är snittet snittet på antal landskamper i den väntade svenska startelvan 21,3 stycken. Antal tävlingslandskamper är 9,5 och antal  tävlingslandskamper från start i genomsnitt 7,45.

Fyra spelare debuterar från start i en tävlingslandskamp: Robin Olsen, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark och Alexander Fransson.

Om förre Norrköpingsspelaren Fransson säger Andersson:

– Han är en spelare som är ödmjuk och väldigt osjälvisk, lite för osjälvisk ibland. Jag vill att han ska ta för sig ännu mer.

Rohdén har just flyttat till italienska Crotone, men är med på grund av sina meriter från Elfsborg.

”Alla tror på det vi gör”

– Jag gillar spelartypen, en tvåvägsspelare som alltid jobbar oerhört hårt, säger Andersson.

Mest rutin finns i backlinjen, där Andreas Granqvist och Mikael Lustig har 55 respektive 53 landskamper var.

De har inte spelat match tillsammans, men många spelare har hyllat de tydliga direktiven på träningarna om hur Sverige ska spela.

– Jag tycker vi kommit ganska långt på kort tid. Det känns som alla spelare tror på det vi gör, säger Andreas Granqvist.

VM-kvalet

Sverige har missat de senaste två VM-turneringarna – 2010 i Sydafrika och 2014 i Brasilien. I kvallottningen hamnade Sverige i grupp A tillsammans med Frankrike, Nederländerna, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. Vägen till VM i Ryssland 2018 ser ut enligt följande:

2016:

6 september: Sverige–Nederländerna.

7 oktober: Luxemburg–Sverige.

10 oktober: Sverige–Bulgarien.

11 november: Frankrike–Sverige.

2017:

25 mars: Sverige–Vitryssland.

9 juni: Sverige–Frankrike.

31 augusti: Bulgarien–Sverige.

3 september: Vitryssland–Sverige.

7 oktober: Sverige–Luxemburg.

10 oktober: Nederländerna–Sverige.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet