Foto: TT Nyhetsbyrån.

Planen: Fotbolls-VM i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går i tankarna om ett damfotbolls-VM på hemmaplan. Tillsammans med Danmark, Finland och Norge är planen att arrangemanget ska bli verklighet inom tio år, erfar Radiosporten.

Sverige har startat ett arbete för att se om fotbolls-VM för damer kan arrangeras i Norden. De nordiska fotbollsförbunden sammanstrålade i ett planeringsmöte i början av månaden – där ett VM för damer under 2020-talet sjösattes.

– Tanken väcktes i slutet av februari, säger förbundets orförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Förbunden har sedan tidigare deklarerat en vilja att ansöka om värdskap för herr-EM 2024 eller 2028.

– De mästerskap vi tittar på är herr-EM 2024 eller 2028. Dam-VM 2023 eller 2027. Och U20 VM för damer och herrar, som spelas vartannat år, säger Nilsson.

Förutsättningarna ska ses över

Skarpt läge blir det först i augusti – nu ska projektledare för varje enskild nation utvärdera möjligheterna.

– Vid förbundsstyrelsen nästa torsdag har vi som ambition att tillsätta en projektgrupp. En person kollar från Sverige kollar på det här. En person från Norge osv. Vid en nordisk konferens i augusti presenterar de underlaget de sammanställt och vi kan ta beslut om vilka förutsättningar som finns, och om vi kan gå in i skarpt läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet