Foto: Bildbyrån

Polisen varnar: Kriminella vill åt fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Grovt kriminella försöker nästla sig in i svensk fotboll.

Polisen har fått in så mycket uppgifter att de nu varnar alla elitklubbar.

– Man pratar om att ”äga fotbollsspelare”, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

De senaste månaderna har polisen fått in uppgifter från sina källor att den organiserade brottsligheten på allvar försöker ta sig in i fotbollsvärlden. Uppgifterna har varit så pass samstämmiga och allvarliga att polisen i fredags valde att gå ut med information till samtliga klubbar inom Sef, Svensk elitfotboll.

– Vi har fått in från flera källor inom organiserad brottslighet att man helt enkelt börjat titta mot fotbollsbranschen. Man pratar om att ”äga fotbollsspelare” och det ska vara spelare på elitnivå men att man också har tankar på att försöka binda upp talanger, säger Fredrik Gårdare, som leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö.

”Försöker nästla sig in”

Det ska bland annat handla om att försöka tjäna pengar på spelaraffärer.

– Man jobbar likadant överallt; man försöker nästla sig in, man försöka binda upp personer till sig och man försöker få hållhakar. Skulle inte det fungera är nästa steg ofta att man blir mer hotfull och kanske till och med en ren utpressning.

Fredrik Gårdare säger till Fotbollskanalen att det är viktigt att klubbarna är medvetna om vad som händer.

– Klubbarna kan göra jättemycket. Vara medvetna om det här och informera alla anställda spelare och ledare som är arbetsmiljöansvariga eller ledare som hanterar köp och sälj av spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.