2010 presenterade Fifa-bossen Sepp Blatter beskedet att Qatar blir värdland för fotbolls-VM 2022. Frågan är om de verkligen får behålla mästerskapet. Foto: TT

Qatar kan bli av med fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

VM-slutspelet i Qatar 2022 har varit ett hett samtalsämne under en lång tid. Och med Fifa-skandalen – och Sepp Blatters avgång – hörs de kritiska rösterna högre än någonsin.

Att VM ska spelas i Qatar har kritiserats av flera anledningar. Bland annat har de arbetare som jobbar med förberedserna och att bygga arenor sagts jobba under slavliknande förhållanden. Dessutom valde Sepp Blatter och Fifa att lägga VM-slutspelet på vinterhalvåret, för att komma runt problemet med värdlandets extrema sommarvärme.

Sepp Blatter har varit turneringens kanske främste försvare. Men i och med beskedet att han avgår som Fifa-ordförande, och uppgifterna om att han eventuellt utreds av FBI, höjs mängder av Qatar-kritiska röster återigen.

FIFA

Allt ska fram

– Vi måste få se hela utredningen och faktan där bakom. Och om det fanns några som helst oegentliheter kring VM 2022, ja, då måste Fifa öppna upp budgivningen på nytt, sade Simon Johnson, ansvarig för Englands VM-ansökan för 2018 till BBC.

Just England var en av de nationer vars ansökan om att anordna VM 2018 föll, till fördel för Ryssland. Med såpass kort tid kvar till det slutspelet lär valet av Ryssland som värdland stå fast – trots att kritik funnits även där. Men Rysslands-VM sägs inte vara något större fokus i den utredning som fortlöper från FBI och andra amerikanska myndigheters sida.

– Men det gäller inte för (Qatar) 2022, menar Simon Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet