Foto: TT

Ryssland bötfälls och hotas kastas ut ur EM

Uppdaterad
Publicerad

Böter på 150 000 euro och villkorlig dom om uteslutning från EM. Det blev straffet för Ryssland efter skandalscenerna på läktaren efter mötet med England i Marseille, meddelar Uefa på tisdagen. ”Straffet är överdrivet”, menar Rysslands idrottsminister.

Enligt åklagaren Brice Robin i Marseille var det ett 150-tal ryska fotbollshuliganer som var ansvariga för mestadelen av bråk.

43 ryssar har gripits uppger franska åklagare på eftermiddagen enligt AFP.

Fotbolls-EM

Lördagens våldsamheter på läktarplats när ryska åskådare bröt säkerhetsbarriären för att attackera engelska fans har fått konsekvenser.

Uefa har beslutat om en villkorlig diskvalificering från EM vilket innebär att Ryssland kastas ut ur mästerskapet om en liknande incident uppstår på läktarplats under en match.

Dessutom straffas Rysslands fotbollsförbund med böter på 150 000 euro (motsvarande 1,4 miljoner kronor).

– Straffet är överdrivet, men vi kan inte påverka det. Bötesbeloppet är enormt eftersom Rysslands fotbollsförbund är en icke-kommersiell organisation. Det är lönlöst att överklaga, säger idrottsministern Vitalij Mutko till R-Sport.

Förbundskapten uppmanar till lugn

I ett öppet brev uppmanar Rysslands förbundskapten Leonid Slutskij landets fans att sköta sig i kommande EM-matcher.

– Vi vill uppmana samtliga ryska fotbollsfans som ska gå på matcher i Lille och Toulouse att uppträda korrekt och inte bryta mot de regler om uppförande som finns på arenor och på offentliga platser.

Ryska huliganer kastas ut

Samtidigt meddelar franska myndigheter att 29 av de hundratals ryska huliganer som bröt säkerhetsbarriären och attackerade engelska fans har identifierats. De är på väg att kastas ut ur Frankrike.

– De utvisas för att de helt enkelt inte får vara kvar, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

”Hota med att frånta VM 2018”

Engelska politiker anser att Ryssland borde fråntas arrangörsskapet av VM 2018, om landet inte kan kontrollera sina fans. ”Det ultimata hotet från Fifa”, menar politikern Damian Collins, som är rädd för att Ryssland inte tar situationen på allvar.

– Det här väcker oro för hur det här hanteras i VM i Ryssland 2018. Det måste finnas en välarbetad strategi på plats så att det här inte upprepas, särskilt om det finns en oro för att ryska gäng siktar in sig på fans från andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet