Sveriges träning inför avgörandet i grupp D. Foto: Bildbyrån

Så går vi vidare i VM

Uppdaterad
Publicerad

I natt 02.00 är det avspark för Sveriges viktiga och avslutande gruppsspelsmatch i fotbolls-VM mot Australien. En match som inte bara kan kosta avancemanget i VM utan även en OS-plats. SVT ger dig förutsättningarna för en blågul framgång i natt.

Sveriges damer har inlett VM-slutspelet i Kanada med två oavgjorda resultat. Först tappade svenskorna ledningen mot Nigera och fick nöja sig med 3–3. Sen väntade USA, där Sverige var en ribbträff ifrån tre viktiga poäng men fick med sig ett 0–0-resultat.

Nu är det dags för den sista och avgörande gruppsspelsmatchen. En match som inte bara kan kosta svenskorna åttondelsfinalen utan även ett uteblivet OS.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Här är förutsättningarna inför rysaren.

Lag 1 och 2 i gruppen är vidare till åttondelsfinal samt de fyra bästa treorna sett över alla grupper.

Vid vinst:

Sverige kan bli gruppetta om USA förlorar mot Nigeria. Tar Nigeria poäng mot USA måste Sverige vinna med mer än två mål mot Australien för att bli gruppetta. Vinner USA, som mycket talar för, mot Nigeria – då kan Sverige som bäst bli grupptvå.

Vid oavgjort:

Sverige blir grupptrea vid oavgjort mot Australien om Nigeria inte vinner mot USA. Vinner Nigeria mot USA samtidigt som Sverige kryssar är vi utslagna. Kryssar Sverige får Sundhage och co hoppas att Kamerun förlorar mot Schweiz i grupp C med minst sex mål eller att Brasilien inte förlorar mot Costa Rica i grupp E. Även ett kryss mellan Spanien och Sydkorea i samma grupp räcker för att Sverige ska gå vidare trots ”bara” ett kryss.

Vid förlust:

Sverige är definitivt utslaget. Då är även OS-bilejtten borta (tre bäst placerade europeiska lagen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet