Förutsättningarna för svenskarna i Premier League kan komma att förändras. Foto: TT Nyhetsbyrån/ Bildbyrån Montage: SVT

Så kan Brexit förändra fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade Storbrittaniens EU-ambassadör Tim Barrow över den officiella ansökan om brittiskt utträde ur EU. I mars 2019 väntas brexit vara fulländat och unionen blir ett land fattigare. Dessutom förlorar man världens rikaste fotbollsliga. 

Det är fortfarande oklart hur brexit kommer att påverka Premier League. Enligt spelaragenten Martin Klette kan det sluta på två sätt. Antingen blir det svårare för svenska spelare och andra EU-medborgare att slå sig in – eller så förblir status quo.

Särskilda spelarkrav

– I dagsläget finns ett särskilt krav för spelare som inte är EU-medborgare. Man måste ha spelat 75 procent av sitt landslags matcher de senaste två åren för att få arbetstillstånd. Dessutom måste ens landslag vara rankat på en viss nivå, säger Martin Klette.

Om Storbrittanien lämnar EU är kärnfrågan hur brittiska myndigheter och FA kommer att hantera EU-medborgare. Ett rimligt antagande är att de, likt Norge kommer att ha speciella arbetsmarknadsmässiga överenskommelser med EU. Men i dagsläget går det inte att dra några sådana slutsatser.

Bara givna landslagsspelare

En eventuell utgång är alltså att svenska spelare kommer att behandlas som icke-EU-medborgare görs idag. Det skulle innebära enbart de som har varit givna i Janne Anderssons landslag under två års tid kan värvas av engelska klubbar.

Det talar emot en förändring – pengarna.

– Frågan är hur bra man vill att Premier League och Championship ska vara. Skulle ligorna tappa i kvalitet så innebär det också konsekvenser för marknaden och ekonomiska intressen. Fotbollen är en enorm industri i England. Det kan finnas starka intressen som gör att man inte vill göra någon förändring alls, säger Martin Klette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.