Schelin klarade test – spelklar i gruppfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Schelin har en liten blödning i höftbenskammen men kommer till spel i den viktiga VM-kvalmatchen mot Skottland på onsdag på Gamla Ullevi i Göteborg. – Men som det ser ut nu så är det absolut spel, säger anfallsstjärnan till SVT Sport.

Schelin har fått läkarnas klartecken att spela matchen.

– Det finns en liten blödning men det är ingen stor muskelskada. Vi gör bedömningen att hon kan spela, säger landslagsläkaren Per Lindblom till SVT Sport.

VM-kvalet i fotboll 2013-2014

Schelin gick av träningen i går efter att ha fått känning i magmuskulaturen och har haft problem tidigare. Dock tror Lindblom att det här rör sig om en färskare skada, att det kan handla om den sträckning hon fick på gårdagens träning, snarare än att hon slagit upp en gammal skada.

”Kändes jättebra!”

Schelin tränade på egen hand i dag och testa hur kroppen reagerarade på stressmoment och om hon hämmades i sina rörelser.

– Det kändes jättebra! Jag var ju vid sidan om och gjorde andra övningar. Jag kände på boll och kände på löpningar och allt det som man kan göra så här dagen efter, och det kändes jättebra! Så det känns gött, säger hon till SVT Sport, och berättar att hon ser positivt på möjligheterna till spel i morgon:

– Det är ju en liten blödning, så det är möjligt att jag kommer känna lite, men det får jag hantera och bara se till att det inte blir värre. Men som det ser ut nu så är det absolut spel!

Gjorde två mål mot Bosnien

Förbundskapten Pia Sundhage är också övertygad om att Schelin kommer till start, men har ändå i bakhuvudet att inte låta Schelin fortsätta spela om det inte känns 100:

– Vi måste sätta ögonen på henne. Presterar hon? Vad gör hon för att motståndaren ska känna att hon är ett hot? Löper hon framåt och inget händer, ja, då har vi nån på bänken som kommer att göra det bättre.”

Schelin gjorde två av målen i lördagens 3-0-seger mot Bosnien-Hercegovina. Hon har nu totalt 71 fullträffar i den svenska landslagströjan. Det innebär att hon bara är ett mål från att tangera Hanna Ljungbergs rekord på 72 landslagsmål.

Sverige behöver en poäng mot Skottland för att ta sig till VM-slutspelet i Kanada nästa sommar.

Samuelsson missar mötet med Skottland

Linköpingsbacken Jessica Samuelssons ljumskbesvär, som hon haft problem med i ett halvår, har förvärrats och med henne chansar man inte. Hon står över Skottlandsmatchen helt och hållet. Hon kommer att magnetkameraundersökas för att bringa klarhet i omfattningen av hennes skada.

Lina Nilsson, Rosengård, var dock förstavalet som ytterback i mötet med Bosnien i lördags. Samuelsson var kvar på bänken hela matchen.

Även Antonia Göransson, som suttit på läktaren de senaste två landskamperna, klev av tisdagens träning tidigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2013-2014

Mer i ämnet