Thierry Zahui tvingades träna på en lekplats. Foto: Peter Frennesson/Sydsvenskan

Efter kontraktsfusk – spelarfacket griper in

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet utreder Prespa Birlik för kontraktsfusk – klubben betalar bara några tusenlappar i månaden till sina afrikanska fotbollsproffs. Nu får en av spelarna – Thierry Zahui – hjälp av spelarfacket.

– Jag är så otroligt glad över detta, säger Thierry Zahui till Sydsvenskan.

Thierry Zahui, 28, från Elfenbenskusten är ett av sex proffs från Afrika som spelar för Malmöklubben.

Han har hittils bara fått ut en månadslön på 4 000 kronor från klubben, trots att minimilönen ska vara på 14 300 kronor. Därför väljer nu den fackliga organisationen Spelarföreningen att hjälpa honom gratis trots att han inte är medlem.

– Det här är första gången vi har en fotbollsspelare som själv vill driva ett sådant här fall. Men det här skulle kunna drabba en medlem också i framtiden. På så sätt ser vi ett värde att driva det. Vi vill också visa på solidariteten mellan spelare, att vi sluter upp bakom varandra, säger Spelarföreningens ordförande Anders Jemail.

Fallet kan drivas till domstol

I dagsläget har Thierry Zahui ett treårskontrakt med Prespa Birlik – ett kontrakt som Spelarföreningen kommer att förhandla med klubben om att bryta.

Skulle en överenskommelse utebli kan föreningen driva fallet vidare till domtol och även till Svenska fotbollsförbundets skiljenämnd.

I samband med avslöjandet framkom dessutom att Prespa Birlik skrivit två kontrakt med olika villkor för samma spelare. Martin Klette, klubbens juridiska ombud hävdar dock att så inte är fallet.

– Jag känner inte till att det finns dubbla kontrakt. Min ståndpunkt är att det bara finns ett avtal mellan parterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.