Foto: Bildbyrån

Vändningen: Det blir medalj

Uppdaterad
Publicerad

I går ville Pia Sundhage sänka ribban inför VM. Med många skadade spelare i truppen var kvartsfinal godkänt – men i dag ändrar sig landslagsledningen. ”Vi har som mål att vinna medalj”, säger Lilie Persson, assisterande förbundskapten, till SVT.

Sedan EM-succén sommaren 2013 har Pia Sundhage haft som mål att åka till VM i Kanada och ta medalj. Men ur VM-truppen på 23 spelare som förbudskaptenen presenterade i går är skadesituationen hos åtta av spelarna långt ifrån optimal – och efter presskonferensen valde Sundhage att tona ned medaljförväntningarna rejält.

–  Man måste inse våra begränsningar. Det har blivit en liten kursändring. Kvartsfinal, då kan jag leva med mig själv, sa hon till Aftonbladet.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Vändningen: ”Sverige kan vinna VM”

Men efter en god natts sömn låter tongångarna hos förbundskaptenen annorlunda.

– Vi har en centrallinje som är i absolut världsklass. En målvakt som är en av världens bästa, samt en riktig stjärna i Lotta Schelin längst fram. I förhållande till Tyskland står vi väldigt högt. Jag får nog skärpa till mig, för det här kommer att bli väldigt, väldigt roligt i sommar, säger Sundhage i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det krävs att spelarna skapar en känsla av att vi kan, att vi tror, en härlig stämning. Jag säger att det finns åtta nationer som kan vinna VM, och Sverige är en av dem. Vi tänkte ta medalj, fortsätter hon.

Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson är inne på samma linje.

– Vi har en trupp med härlig och bra blandning. Den innehåller både världsspelare och sex mästerskapsdebutanter. Man brukar ju säga det, man vill ha både erfarenhet och ungdomligt. Vi har vänt på alla stenar och tycker att vi har gjort det väldigt bra, säger hon i SVT:s Godmorgon Sverige.

– Svagheten är att vi exempelvis inte har satt vår backlinje. Det brukar vi ha gjort vid den här tiden, det är ett arbete som återstår. Men vi har som mål att vinna medalj, fortsätter hon.

Hela Pia Sundhages VM-trupp

MÅLVAKTER:

Carola Söberg (KIF Örebro), Hedvig Lindahl (Chelsea) och Hilda Carlén (Piteå)

FÖRSVARARE:

Nilla Fischer (Wolfsburg), Emma Berglund (FC Rosengård), Charlotte Rohlin (Linköping), Lina Nilsson (FC Rosengård), Jessica Samuelsson (Linköping), Sara Thunebro (Eskilstuna), Amanda Ilestedt (FC Rosengård) och Elin Rubensson (FC Rosengård)

MITTFÄLTARE / ANFALLARE:

Caroline Seger (Paris Saint-Germain), Lotta Schelin (Lyon), Therese Sjögran (FC Rosengård), Kosovare Asllani (Paris Saint-Germain), Linda Sembrandt (Montpellier), Sofia Jakobsson (Montpellier), Lisa Dahlkvist (KIF Örebro), Olivia Schough (Eskilstuna), Malin Diaz (Eskilstuna), Emma Lund (Linköping), Jenny Hjohlman (Umeå) och Emilia Appelqvist (Piteå)

RESERVER:

Marija Banusic (Chelsea) och Mimmi Löfwenius (Jitex)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet