Målvakten Robin Olsen är en av favoriterna att ta över i det svenska landslaget efter Andreas Isaksson. Foto: BILDBYRÅN

Legendarerna vill se Olsen ersätta ”Isak”

Uppdaterad
Publicerad

I över ett decennium var Andreas Isaksson landslagets självklare förstaval mellan stolparna.

Nu vill före detta stormålvakterna Ronnie Hellström och Thomas Ravelli se Robin Olsen ta över.

”Han har längden, räckvidden, och erfarenhet från Champions League”, säger Hellström till SVT Sport.

Sedan Ronnie Hellström landslagsdebuterade 1968 har Sverige konsekvent haft ett starkt förtroende för ett fåtal målvakter.

Hellström vaktade målet ända fram till 1980, och året därpå tog Thomas Ravelli över stafettpinnen. Ravelli gjorde totalt 143 landskamper – bara Anders Svensson (148) har gjort fler – innan Magnus Hedman blev förstemålvakt 1997.

Herrlandslaget i fotboll

Det blev fem år och två mästerskap för Hedman, och därefter har Andreas Isaksson vaktat målet i sex mästerskap innan han lade handskarna på hyllarna efter EM i Frankrike.

”Håller Nordfelt högt”

Nu är det alltså dags för landslaget att hitta en ny förstemålvakt – och många vill se FC Köpenhamns Robin Olsen, 26.

– Jag håller Olsen högst. Han har erfarenhet från Champions League med Malmö och har fått spela regelbundet i Danmark. Sedan finns Patrik Carlgren som påläggskalv, säger Ronnie Hellström, och fortsätter:

– En annan som jag håller väldigt högt är Kristoffer Nordfelt. Han har blivit bortglömd eftersom han suttit mycket på bänken i Swansea.

Hjälten från VM 1994, Thomas Ravelli, tycker också att Olsen ligger bäst till att ta över. Men ser Patrik Carlgren som en utmanare.

– Sedan gäller det att ta chansen när man får den. När jag blev ordinarie 1981 fanns det flera som var med och konkurrerade. Till exempel Janne Möller och Thomas Wernerson, säger Ravelli till SVT Sport.

Förbundskaptenens lista

Sveriges nästa landskamp är hemma mot Nederländerna i VM-kvalet den 6 september. Nye förbundskaptenen Janne Andersson är just nu i en fas där han ”inventerar” vilka spelare som finns tillgängliga.

– Jag har gjort en lista med massa spelare, däribland sex till sju målvakter. Robin och Patrik är två av dem, vilket inte är någon skräll, men mer än så vill jag inte kommentera målvaktssituationen, säger Andersson till SVT Sport, och utvecklar:

– I just den här fasen är det inte jätteviktigt att hitta en förstemålvakt men allt eftersom är det förstås viktigt att ha självskrivna spelare och att hitta en kontinuitet.

Det blir skarpt läge för den du väljer – Nederländerna i ett VM-kval?

– Skarpt och skarpt, de här spelar ju i klubblaget varje vecka så det ingår i jobbet. Det hade varit bra med en match innan men det är ett medvetet val att prioritera på det här viset.

– Vi har en ny grupp, en ny stab, och det finns mycket att göra. Alla behöver lära känna varandra.

SVENSKA MÅLVAKTSDYNASTIER

Karl ”Rio-Kalle” Svensson (1949–1958)

Ronnie Hellström (1968–1980)

Thomas Ravelli (1981–1997)

Magnus Hedman (1997–2002)

Andreas Isaksson (2002–2016)

...OCH HETASTE ALTERNATIVEN ATT TA ÖVER

Robin Olsen, 26, FC Köpenhamn

Var med och tog Malmö FF till Champions League under säsongen 2014/15 men lämnade sedan under stökiga förhållanden för grekiska PAOK. Där fick han det inte alls att stämma och lånades ut till FC Köpenhamn i februari i år. I Danmark har det gått desto bättre. FCK köpte loss Olsen i maj och gav honom ett femårskontrakt.

Patrik Carlgren, 24, AIK

AIK-målvakten vann guld i U21-EM i somras och fick bli helt avgörande genom att rädda den sista straffen i finalen mot Portugal. Givet förstaval i AIK sedan 2014och med som tredjemålvakt i den svenska EM-truppen.

Kristoffer Nordfeldt, 26, Swansea City

Förstemålvakt i holländska Heerenveen under tre säsonger och var under en period andraval till Isaksson. Men efter flytten till Premier League-klubben Swansea i somras har han varit bänkad hela säsongen och fick inte ens åka med till EM i Frankrike.

Johannes Hopf, 29, Gençlerbirliği

Trotjänare i Hammarby innan han lämnade för den turkiska högstaligan i början av maj i år. Fem och en halv säsong blev det som förstamålvakt i ”Bajen” innan utlandsflytten. Uttagen i landslaget första gången i mars sedan Kristoffer Nordfeldt tappat sin trupplats.

Karl-Johan Johnsson, 26, Randers FC

Återkommande inslag i U21-landslaget under tiden han var aktuell. Förstamålvakt i Halmstad redan som 21-åring. Proffskarriären har gått från Halmstad via holländska NEC till danska Randers. Röstades fram till danska ligans bästa målvakt 2015. Två januari-turnéer på cv:t.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet