Foto: TV12

Sverige nära EM efter ny seger

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska U21-landslaget har kopplat greppet om en EM-plats.

Håkan Ericsons landslag vann 3-0 borta mot Estland och har nu gruppsegern i egna händer inför sista kvalgruppsomgången.

”Nu har vi gjort det här jobbet”, säger Kristoffer Olsson till TV12.

Förutsättningarna var enkla inför matchen mot Estland. Seger skulle innebära ledning i kvalgruppen framför Spanien och Kroatien inför den sista kvalomgången.

Och det kunde knappast ha startat bättre. Assistkungen Kristoffer Olsson levererade en hörna in i straffområdet och IFK Norrköpings mittback Filip Dagerstål stötte in 1-0-målet med pannan redan efter nio minuter.

Tre assist av Olsson

Svenskarna bevakade ledningen i den första halvleken och fick dessutom med sig en psykologisk bonus in i halvtidsvilan. I den 44:e minuten kom nämligen Olsson loss på sin högerkant och hittade en fri Muamer Tankovic snett inåt bakåt i det estländska straffområdet. Tankovic gjorde inget misstag när han placerade in 2-0-målet vid bortre stolpen precis innan halvtid.

Den andra halvleken handlade om en bekväm seglats mot tre poäng där 17-årige Sunderland-proffset Joel Asoro fick göra sitt första mål i U21-landslaget. Asoro sprang sig fri i straffområdet och hittades med ett inlägg av (just det) Kristoffer Olsson. Asoro dunkade in 3-0-målet på volley.

Tre assistpoäng till Olsson och tre poäng till det svenska landslaget.

– I första halvleken kändes det som att vi gick till anfall för mycket. I andra kunde vi vila med bollen mer och därmed få till bättre anfall, säger Kristoffer Olsson till TV12.

Nära EM

Därmed klättrar Sverige upp som gruppetta på 21 poäng och sätter sig en väldigt bra sits för att ta sig till Polen-EM sommaren 2017.

Seger mot Kroatien (20 poäng) nu på måndag och man är klara för EM. Kryss kan också räcka för direktavancemang – beroende på vad Spanien (20 poäng) hittar på mot Estland.

Förlust kan räcka till andraplatsen och därmed playoff-match – om Spanien tappar poäng mot Estland.

– Nu har vi gjort det här jobbet och nu blir det en otroligt rolig match att spela mot Kroatien, en inspirerande match. Vinner vi den är vi i EM och det ser vi fram emot väldigt mycket, säger Olsson.

Kvalgruppen inför sista omgången

spelade matcher, målskillnad, poäng

Sverige 9, +15, 21p

Spanien 9, +17, 20p

Kroatien 9, +15, 20p

Georgien 10, +0, 13p

Estland 9, -18, 4p

San Marino 10, -29, 1p

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.