17-årige Joel Asoro debuterade. Foto: TT

Självmål räddade Sverige mot Spanien

Sveriges 17-årige stjärnskott Joel Asoro fixade en straff i slutminuterna i U21-debuten. Kristoffer Olsson sköt i ribban men fick revansch tack vare ett spanskt självmål och blågult räddade en poäng. ”Som tur var gjorde vi mål efter. Det var en grymt viktig poäng”, säger han till TV12.

Scouter från nio storklubbar på plats. Debut i U21-landslaget. Stjärnspäckat Spanien. Sveriges 17-årige stjärnskott levererade och fixade en straff i matchens slutminuter.

I 84:e drev han framåt, petade bollen förbi målvakten och föll på utsträckta armar. Kristoffer Olsson fick chansen från elva meter men drog straffen i ribban. Där och då såg det mörkt ut för Sverige. Men på en hörna bara minuter senare styrde Merino in just Olssons hörna och man klarade 1-1 mot spanjorerna.

– Jag hade bestämt mig tidigt att slå den till höger, men så kom den lite för högt. Så är det ibland. Men det är tur att vi gör mål sen direkt efteråt, säger Olsson till kanalen.

Stort intresse för Asoro

Dortmund, PSG, Inter och Milan var några av de som ville titta närmare på Sunderlands stjärnskott. Anfallaren, som för dagen spelade yttermittfältare ute till höger, hade inget emot uppmärksamheten.

När han väl fick bollen i den första halvleken snurrade han upp Celta Vigos ytterback Jonny och visade att det finns någonting extra där. Något Sveriges yngsta spelare i Premier League någonsin gärna tar fram och visar.

– Jag njuter av det. Jag skulle gå som ett spjut på kanten och slå inlägg. Jag är ganska lättad faktiskt. Det var tufft, de spelar som Barcelona, säger han efter slutsignalen till TV12.

Den svenska taktiken var glasklar. Håkan Ericssons ”Vänd på spelet!” dånade över arenan i Malmö och de spanjorerna var snarare matta än några tjurfäktare i första halvlek. Ett säkert spelande hemmalag frustrerade de nätta och bolltrillande motståndarna.

Everton och Arsenal lurade Norrköping

Bästa chansen i första halvlek hade också blågult. Kristoffer Olssons frispark från vänsterkanten nickades mot mål av Filip Dagerstål och fram smög Jacob Une Larsson. Men försvararens nick strök ribban.

Men säg den ironi som inte varar. På en nästan svensk spelvändning hittade Arsenals Hector Bellerin mellan det svenska mittförsvaret och fram stormade Evertons Gerard Deulofeu. IFK Norrköpings Dagerstål lyckades inte bryta och den Barca-fostrade 22-åringen rullade in 1-0. En kalldusch för taktiska Sverige inför knappt 4500 åskådare.

När hemmalaget pressade mot slutet kom som sagt till slut kvitteringen och Sverige är fortsatt grupptvåa, en poäng före Spanien.

Fakta: Så går det i EM-kvalet

EM spelas i Polen, i juni 2017.

Kvalet består av nio grupper där ettan går direkt till mästerskapet och de fyra bästa tvåorna gör upp om två platser i Polen.

Sverige har tv matcher kvar att spela i kvalet i höst: mot Estland och Kroatien.

Sverige ligger tvåa i sin kvalgrupp, en poäng bakom Kroatien och en poäng före Spanien.